Se anunță vremuri dificile pentru sectorul zootehnic local. Supraproducția înregistrată în sectorul de pasăre și pesta porcină africană, prost gestionată de autoritățile române, pun în pericol multe business-uri din această industrie.
Fermierii români care activează în domeniul creșterii păsărilor și al suinelor se confruntă cu una dintre cele mai grele perioade din ultimii zece ani. Dacă în urmă cu cinci ani, fermierul român căuta strategii pentru a concura cu multe produse venite din import și la prețuri mult mai mici, în prezent acesta trebuie să facă față și impactului majorării facturilor la energia electrică și gaze naturale, dar și să-și continue „lupta” cu pandemia de PPA.
„Noi ca asociație am venit cu soluții pentru a depăși aceste crize pe care le traversează industria noastră. De exemplu, am propus autorităților programe de securizare a fermelor în fața amenințării gripei aviare, am venit cu soluții și cum să eradicăm pandemia de pestă porcină. Din păcate până la acest moment, nu s-a întâmplat nimic”, explică Dr. Mary Pană, președintele ACEBOP.
De la declanșarea pandemiei de pestă porcină africană (august 2018), peste 60 de ferme autohtone au fost afectate de răspândirea acestui virus. Mai mult, susține președintele ACEBOP, există neconcordanțe mari în legislația cu privire la plata despăgubirilor.
„Au existat tergiversări în ceea ce privește plata despăgubirilor din cauza faptului că nivelul de preț fluctuează. De exemplu, un județ oferă 5 lei despăgubire pentru kilogramul de porc ucis, alt județ oferă un alt tarif. Însă, dacă consultăm legislația în vigoare, aceasta nu permite despăgubirea animalului mort”, completează Mary Pană, care atrage atenția că fermierii români din sectorul suinelor se mai confruntă cu o situație dificilă în sensul că legislația îi obligă să-și păstreze în fermă animalele dacă o gospodărie din apropiere a înregistrat un caz de PPA.
Într-o astfel de situație, suinele ajung la o greutate mult prea mare, uneori chiar și la 500 de kg, și nu mai sunt primite la abator.
„Suntem constânși din toate direcțiile. Nu au fost solicitate derogări pentru astfel de cazuri la Comisia Europeană, deși legislația permite. Tuturor le este frică și astfel nu fac decât să meargă în urma pandemiei, iar noi stăm și îi privim cum ne închid porțile și cum ridică din umeri când cerem soluții. Am venit noi cu soluții, dar nu am fost luați în seamă”, adaugă Mary Pană.
Astfel, am ajuns să vorbim în prezent despre o producție internă de carne de porc ce acoperă numai 23% din necesarul de consum.
Anul trecut, industria autohtonă a pierdut peste 600.000 de animale din cauza virusului PPA. Mai mult, stastisticile demonstrează că fermele comerciale românești au pierdut în 2021, aproximativ 40% din femelele de reproducţie, ceea ce înseamnă aproximativ 1,5 milioane de porci.
Sursă: forbes.ro