Rezistența la antimicrobiene (RAM) devine un risc global serios

RAM reprezintă capacitatea unor bacterii, ciuperci, virusuri, de a deveni din ce în ce mai rezistente la produsele antimicrobiene, fapt care duce la ineficiența acestora.

În plus, există dovezi care arată că eliberarea în mediu a antimicrobienelor determină apariția unor tulpini de bacterii și ciuperci rezistente. Aceste antimicrobiene sunt de obicei eliberate în mediu prin efluenți proveniți din gospodării, spitale, unități farmaceutice și agricultură.

Se estimează că lipsa acțiunii împotriva RAM va cauza 10 milioane de decese la nivel mondial în fiecare an și o pierdere cumulată de peste 88 de mii de miliarde de euro pentru economia mondială până în 2050- conform Comisiei Europene.

RAM este determinată în principal de utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor la oameni și animale și de practicile de igienă insuficiente din unitățile sanitare.

Există și o lipsă acută de antimicrobiene de generație nouă, care ar putea combate mai eficient noii agenți patogeni rezistenți la medicamente.

Experții susțin că este necesară dezvoltarea unor noi mijloace terapeutice și de prevenție, inclusiv vaccinuri.

Perfecționarea unor metode de diagnostic rapide și precise și terapii alternative la antimicrobiene, atât pentru animale, cât și pentru oameni ar aduce un plus în lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene.

De asemenea, în Green Deal, se prevede reducerea vânzărilor de produse antimicrobiene cu 50%, până în anul 2030.

Cu ocazia Președinției franceze la Consiliului Uniunii Europene (PFUE) 2022, pe 7 martie, la Paris, va avea loc o conferință ministerială „O singură sănătate ”- dedicată rezistenței la antibiotice.

Aceasta va reuni miniștrii Sănătății și Agriculturii din cele 27 de state membre în videoconferință, directorii generali ai sănătății și șefii serviciilor veterinare din cele 27 de state membre, șefii planurilor naționale de acțiune pentru combaterea rezistenței la antimicrobiene, reprezentanți ai Comisiei Europene, agenții europene și organizații internaționale.

Conferința va face un bilanț al progresului înregistrat de Uniunea Europeană pe acest subiect și va identifica domeniile deficitare care trebuie îmbunătățite.

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]