RAM reprezintă capacitatea unor bacterii, ciuperci, virusuri, de a deveni din ce în ce mai rezistente la produsele antimicrobiene, fapt care duce la ineficiența acestora.
În plus, există dovezi care arată că eliberarea în mediu a antimicrobienelor determină apariția unor tulpini de bacterii și ciuperci rezistente. Aceste antimicrobiene sunt de obicei eliberate în mediu prin efluenți proveniți din gospodării, spitale, unități farmaceutice și agricultură.
Se estimează că lipsa acțiunii împotriva RAM va cauza 10 milioane de decese la nivel mondial în fiecare an și o pierdere cumulată de peste 88 de mii de miliarde de euro pentru economia mondială până în 2050- conform Comisiei Europene.
RAM este determinată în principal de utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor la oameni și animale și de practicile de igienă insuficiente din unitățile sanitare.
Există și o lipsă acută de antimicrobiene de generație nouă, care ar putea combate mai eficient noii agenți patogeni rezistenți la medicamente.
Experții susțin că este necesară dezvoltarea unor noi mijloace terapeutice și de prevenție, inclusiv vaccinuri.
Perfecționarea unor metode de diagnostic rapide și precise și terapii alternative la antimicrobiene, atât pentru animale, cât și pentru oameni ar aduce un plus în lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene.
De asemenea, în Green Deal, se prevede reducerea vânzărilor de produse antimicrobiene cu 50%, până în anul 2030.
Cu ocazia Președinției franceze la Consiliului Uniunii Europene (PFUE) 2022, pe 7 martie, la Paris, va avea loc o conferință ministerială „O singură sănătate ”- dedicată rezistenței la antibiotice.
Aceasta va reuni miniștrii Sănătății și Agriculturii din cele 27 de state membre în videoconferință, directorii generali ai sănătății și șefii serviciilor veterinare din cele 27 de state membre, șefii planurilor naționale de acțiune pentru combaterea rezistenței la antimicrobiene, reprezentanți ai Comisiei Europene, agenții europene și organizații internaționale.
Conferința va face un bilanț al progresului înregistrat de Uniunea Europeană pe acest subiect și va identifica domeniile deficitare care trebuie îmbunătățite.