Schimbări pe piața cărnii de porc în ultimele luni

Piața cărnii de porc diferă la sfârșitul lunii aprilie comparativ cu perioada februarie-martie, când era mai stabilă.

Se accentuează lipsa predictibilității datorate numărului de porci europeni, care este în scădere drastică.

Abatoarele caută porci. Pentru a stopa exodul în Spania, Franța a crescut cu 5 cenți kilogramul de carcasă. Germania a scăzut cu 8 cenți prețul/kg carcasă datorită reducerii vânzărilor de carne de porc, țară cu  tradiție recunoscută în consumul de preparate și carne de porc.

Spania achiziționează porci vii din mai multe state europene. Trebuie să-și asigure și necesarul pentru export (aproximativ 60% din ce produce), având un preț de 1,46 euro la poarta fermei, cu 35 de cenți mai mare decât al Germaniei, în contextul în care cerealele s-au scumpit și previziunile arată că prețul acestora va rămâne mare.

Portugalia este invadată de porci vii din Germania, aducând neajunsuri producătorilor interni. La fel și România, care suferă de invazia porcilor vii din Ungaria: aproximativ 355.000 de capete intrate în anul 2020.

China importă mai puțin, fiind ocupată să-și sacrifice porcii proprii, după succesul de acoperire a unui procent de 96-97% din efectivele existente înainte de pesta porcină africană, în timp ce prețul a scăzut în ultimul trimestru cu aproximativ 35%.

O piață bună pentru producătorii europeni rămâne Filipine, care a crescut cantitatea importată de la 35.000 t la 400.000 t. În ianuarie-februarie 2021, față de perioada similară din 2020, importul a crescut cu 129,1% și rămâne ridicat.

În timp ce la nivel global lupta pentru piață se acutizează, fapt pe care îl vom resimți mai bine prin luna iunie, producătorii români de carne de porc sunt la pământ.

Situația s-a acutizat datorită micșorării drastice a numărului de scroafe și nefuncționării legii reproducției, cât și a posibilei reorientări a marilor producători europeni de purcei, spre creștere și export carne cu valoare adăugată spre țările asiatice, fapt care duce la o ofertă mică de purcei pentru fermierii noștri și la prețuri mărite semnificativ.

Pesta porcină africană, cu 681,599 porci sacrificați în exploatații comerciale și 145,487 în gospodării, cu 400 focare active în 7 mai 2021 și aproximativ 6000 de mistreți uciși sau morți, fără existența unui vaccin, rămâne într-un scenariu dramatic al filierei porcului, fără șanse de revenire.

Cu siguranță vom scăpa de epidemia Covid-19, dar nu și de pesta porcină africană.


Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]