Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare a animalelor la nivelul UE. Chestionarul a cuprins 17 întrebări.

25 de state membre au răspuns: 92% dintre statele membre consideră utilă o etichetă armonizată a bunăstării animalelor în spațiul european.

4 din 25 (16%) state membre consideră favorabilă includerea informațiilor privind originea, regiunea,  sau alte criterii de durabilitate.

13 din 25 (52%)  state membre sunt în favoarea altor etichete de bunăstare a animalelor la nivel național, regional sau privat – alături de o etichetă de bunăstare la nivelul UE, 6 state membre (24%) se opun acestui lucru, 6 state membre (24%) sunt indecise.

• O foarte mare majoritate a statelor membre consideră utilă eticheta UE a bunăstării animalelor.

• Majoritatea statelor membre sunt în favoarea cerințelor care depășesc cerințele legale minime.

• Doar 30% dintre statele membre sunt în favoarea unei etichete obligatorii.

• O etichetă UE pentru bunăstarea animalelor ar trebui să aibă propriul logo.

• Majoritatea statelor membre consideră că ar trebui să existe o altă etichetă alături de o etichetă UE pentru bunăstarea animalelor.

Scopul chestionarului a fost orientarea Consiliului pentru concluziile din luna decembrie 2020  privind o etichetă europeană armonizată de bunăstare a animalelor.

Este începutul unui proces care poate dura mult timp, un chestionar poate oferi doar primele informații.

Nu este încă sigur dacă ar trebui să fie o etichetă cu mai multe niveluri sau un singur nivel.

Comisia a solicitat EFSA să evalueze toată legislația existentă și urmează să finalizeze evaluarea strategiei actuale, care va fi disponibilă la începutul anului 2021.

În ceea ce privește eticheta bunăstării animalelor, se va lucra în subgrup. Comisia a solicitat ajutor pentru colectarea informațiilor și va publica, de asemenea, un studiu extern asupra etichetelor existente.

În ceea ce privește „sfârșitul cuștilor îmbunătățite” pentru păsări, audierea va fi deschisă în curând, iar Comisia va trebui să răspundă în termen de 6 luni. Actualmente, 69% din păsări trăiesc in astfel de cuști. Până în anul 2027, sistemul va fi înlocuit. Comisia este in curs de redactare a unor soluții care să sprijine crescătorii de găini.

Transportul maritim al animalelor este o prioritate, Comisia are în vedere implementarea unui act delegat și demararea proiectului de armonizare a inspecției navelor.

Comitetul de anchetă pentru transportul animalelor al Parlamentului European:  fost înființat în iunie 2020 cu un mandat de 12 luni, pentru a investiga încălcările Regulamentului 1/2005.

Raportul final va furniza o contribuție importantă la revizuirea regulilor actuale – în cadrul strategiei Farm to Fork.

Va fi oferit și  suport științific, tehnic, pentru controlul oficial al bovinelor, ovinelor și al cailor (în special pentru îmbunătățirea transportului animalelor).

Pentru scenarii specifice, Comisia a identificat dificultăți și informații insuficiente în asigurarea bunăstării animalelor.

Pentru aceste scenarii, EFSA va propune măsuri detaliate preventive, respectiv criterii calitative (da / nu) sau cantitative (minim / maxim)  pentru prevenirea și / sau atenuarea consecințelor asupra bunăstării animalelor.

EFSA va trebui să ia în considerare faptul că îmbunătățirile făcute pentru bunăstare necesită modificări în construcția clădirilor și noi autorizații de mediu, precum și faptul că îmbunătățirea condițiilor are adesea un impact negativ asupra emisiilor de CO2 la nivelul fermei.

Germania aplică  o etichetare voluntară care îi informează pe consumatori că produsul pe care îl consumă provine de la animale crescute conform unor cerințe de bunăstare a animalelor peste standardele minime legale.

Etichetarea cuprinde trei niveluri, bazate pe mai multe criterii: alocarea spațiului pe cap de animal,  tipul de castrare a purceilor, andocarea cozii, condiții de transport și durata călătoriei, bunăstarea în timpul sacrificării.

Sondajele arată că majoritatea consumatorilor din Germania sunt dispuși să plătească mai mult pentru mâncare dacă animalele au fost crescute în condiții mai bune.

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]