Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare a animalelor la nivelul UE. Chestionarul a cuprins 17 întrebări.

25 de state membre au răspuns: 92% dintre statele membre consideră utilă o etichetă armonizată a bunăstării animalelor în spațiul european.

4 din 25 (16%) state membre consideră favorabilă includerea informațiilor privind originea, regiunea,  sau alte criterii de durabilitate.

13 din 25 (52%)  state membre sunt în favoarea altor etichete de bunăstare a animalelor la nivel național, regional sau privat – alături de o etichetă de bunăstare la nivelul UE, 6 state membre (24%) se opun acestui lucru, 6 state membre (24%) sunt indecise.

• O foarte mare majoritate a statelor membre consideră utilă eticheta UE a bunăstării animalelor.

• Majoritatea statelor membre sunt în favoarea cerințelor care depășesc cerințele legale minime.

• Doar 30% dintre statele membre sunt în favoarea unei etichete obligatorii.

• O etichetă UE pentru bunăstarea animalelor ar trebui să aibă propriul logo.

• Majoritatea statelor membre consideră că ar trebui să existe o altă etichetă alături de o etichetă UE pentru bunăstarea animalelor.

Scopul chestionarului a fost orientarea Consiliului pentru concluziile din luna decembrie 2020  privind o etichetă europeană armonizată de bunăstare a animalelor.

Este începutul unui proces care poate dura mult timp, un chestionar poate oferi doar primele informații.

Nu este încă sigur dacă ar trebui să fie o etichetă cu mai multe niveluri sau un singur nivel.

Comisia a solicitat EFSA să evalueze toată legislația existentă și urmează să finalizeze evaluarea strategiei actuale, care va fi disponibilă la începutul anului 2021.

În ceea ce privește eticheta bunăstării animalelor, se va lucra în subgrup. Comisia a solicitat ajutor pentru colectarea informațiilor și va publica, de asemenea, un studiu extern asupra etichetelor existente.

În ceea ce privește „sfârșitul cuștilor îmbunătățite” pentru păsări, audierea va fi deschisă în curând, iar Comisia va trebui să răspundă în termen de 6 luni. Actualmente, 69% din păsări trăiesc in astfel de cuști. Până în anul 2027, sistemul va fi înlocuit. Comisia este in curs de redactare a unor soluții care să sprijine crescătorii de găini.

Transportul maritim al animalelor este o prioritate, Comisia are în vedere implementarea unui act delegat și demararea proiectului de armonizare a inspecției navelor.

Comitetul de anchetă pentru transportul animalelor al Parlamentului European:  fost înființat în iunie 2020 cu un mandat de 12 luni, pentru a investiga încălcările Regulamentului 1/2005.

Raportul final va furniza o contribuție importantă la revizuirea regulilor actuale – în cadrul strategiei Farm to Fork.

Va fi oferit și  suport științific, tehnic, pentru controlul oficial al bovinelor, ovinelor și al cailor (în special pentru îmbunătățirea transportului animalelor).

Pentru scenarii specifice, Comisia a identificat dificultăți și informații insuficiente în asigurarea bunăstării animalelor.

Pentru aceste scenarii, EFSA va propune măsuri detaliate preventive, respectiv criterii calitative (da / nu) sau cantitative (minim / maxim)  pentru prevenirea și / sau atenuarea consecințelor asupra bunăstării animalelor.

EFSA va trebui să ia în considerare faptul că îmbunătățirile făcute pentru bunăstare necesită modificări în construcția clădirilor și noi autorizații de mediu, precum și faptul că îmbunătățirea condițiilor are adesea un impact negativ asupra emisiilor de CO2 la nivelul fermei.

Germania aplică  o etichetare voluntară care îi informează pe consumatori că produsul pe care îl consumă provine de la animale crescute conform unor cerințe de bunăstare a animalelor peste standardele minime legale.

Etichetarea cuprinde trei niveluri, bazate pe mai multe criterii: alocarea spațiului pe cap de animal,  tipul de castrare a purceilor, andocarea cozii, condiții de transport și durata călătoriei, bunăstarea în timpul sacrificării.

Sondajele arată că majoritatea consumatorilor din Germania sunt dispuși să plătească mai mult pentru mâncare dacă animalele au fost crescute în condiții mai bune.

Ultimele articole adaugate

Președintele A.C.E.B.O.P. în cadrul dezbaterii RFI România: Exportul României este anual salvat de agricultură: cereale, animale vii și tutun

În cadrul dezbaterii live care a avut loc ieri prin intermediul RFI România, președintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, […]

Prețul cărnii la raft continuă să fie un subiect de actualitate

De ce se scumpește carnea? La poarta fermei, acolo unde se muncește cel mai mult, prețul rămâne același sau coboară […]

Dezbateri privind utilizarea făinurilor proteice

Astăzi la Bruxelles a avut loc o ședință a SCoPAFF, unde statele membre europene  au votat în favoarea modificării Regulamentului […]

Dezbatere „Zootehnia românească, sub asalt” – intervenția președintelui A.C.E.B.O.P.

Intervenția președintelui A.C.E.B.O.P. în cadrul primei runde de discuții inițiate de către doamna europarlamentar Carmen Avram în cadrul dezbaterii de […]

Zootehnia românească, sub asalt – dezbatere live

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Mary Pană, participă joi, 8 aprilie 2021, la dezbaterea live „Zootehnia românească, sub asalt” organizată de către […]

Segmentul cărnii de pasăre afectat de concurența neloială

Cea mai mare problemă cu care se confruntă în ultimii ani sectorul român de carne de pasăre este concurența neloială. […]

Președintele ACEBOP – interviu în revista INDUSTRIA CĂRNII

ACEBOP: Trebuie să protejăm producţia internă de carne! În 2020, fermierii și producătorii români de carne au avut de înfruntat […]

S-a lansat redactarea codului de conduită pentru afaceri responsabile și marketing din strategia Farm to Fork (F2F)

În data de 10 martie a fost lansată redactarea codului în cadrul a patru grupe de lucru: Pentru Grupul 1 […]

Marea Britanie modifică calendarul de control stabilit în 2020

În data de 11 martie, Guvernul Marii Britanii a anunțat modificări în calendarul privind introducerea controalelor la produsele importate din […]

A.C.E.B.O.P. susţine demersul crescătorilor privind relansarea creşterii bovinelor de carne în România

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.) susţine demersul crescătorilor autohtoni de bovine de carne, care […]

Dezbateri referitoare la Industria alimentară, dezvoltarea rurală și filiera creșterii porcului în România

Mâine, 10 februarie 2021, președintele A.C.E.B.O.P., Mary Pană, participă, în calitate de membru al Federației Naționale PRO AGRO, la Grupul […]

WEBINAR | Cât de mare este impactul asupra bunăstării reale a animalelor și a încrederii consumatorilor?

Prima dezbatere în on-line pe eticheta de bunăstare a animalelor a avut loc în noiembrie 2020, organizată de European Livestock […]

Impactul strategiilor „Farm to Fork și Biodiversitate”

În data de 1 decembrie, Secretarul General COPA-COGECA, Pekka Pesonen, trăgea un semnal de alarmă privind lipsa publicării studiului de […]

Siguranța alimentară corelată cu marcarea datei de consum pe produsele alimentare

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Centrul European pentru Prevenție și Combatere Boli au dezvoltat un instrument pentru a sprijini operatorii […]

Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole! Comisia Europeană trebuie să intervină! Așa cum am spus-o […]

Cerințele autorităților române privind transportul animalelor – un exemplu pentru deputații europeni

La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării […]

Influența aviară face ravagii în Europa

Pe lângă pesta porcină africană care a închis granițele multor state, Europa se confruntă cu probleme grave comerciale în filiera […]

Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și […]

Dificultățile cu care se confruntă fermierii din cauza epidemiei COVID-19

Cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc în data de 16 noiembrie 2020, președinții Copa și […]

Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare […]

Participarea Președintelui A.C.E.B.O.P., dr. Mary Pană la grupul de lucru COPA-COGECA „Ouă și carne de pasăre”

Desfășurată pe platforma ZOOM cu membrii din aproape toate statele europene, a reprezentat prima participare a producătorilor de ouă și carne […]

Interviu cu Președintele A.C.E.B.O.P. la BZI LIVE

Puteți viziona emisiunea integrală aici. Știrea înițială Marţi, 2 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, […]

Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din […]

Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, […]

Comisia UE lansează o campanie de sensibilizare cu scopul pregătirii pentru Brexit

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]