Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare a animalelor la nivelul UE. Chestionarul a cuprins 17 întrebări.

25 de state membre au răspuns: 92% dintre statele membre consideră utilă o etichetă armonizată a bunăstării animalelor în spațiul european.

4 din 25 (16%) state membre consideră favorabilă includerea informațiilor privind originea, regiunea,  sau alte criterii de durabilitate.

13 din 25 (52%)  state membre sunt în favoarea altor etichete de bunăstare a animalelor la nivel național, regional sau privat – alături de o etichetă de bunăstare la nivelul UE, 6 state membre (24%) se opun acestui lucru, 6 state membre (24%) sunt indecise.

• O foarte mare majoritate a statelor membre consideră utilă eticheta UE a bunăstării animalelor.

• Majoritatea statelor membre sunt în favoarea cerințelor care depășesc cerințele legale minime.

• Doar 30% dintre statele membre sunt în favoarea unei etichete obligatorii.

• O etichetă UE pentru bunăstarea animalelor ar trebui să aibă propriul logo.

• Majoritatea statelor membre consideră că ar trebui să existe o altă etichetă alături de o etichetă UE pentru bunăstarea animalelor.

Scopul chestionarului a fost orientarea Consiliului pentru concluziile din luna decembrie 2020  privind o etichetă europeană armonizată de bunăstare a animalelor.

Este începutul unui proces care poate dura mult timp, un chestionar poate oferi doar primele informații.

Nu este încă sigur dacă ar trebui să fie o etichetă cu mai multe niveluri sau un singur nivel.

Comisia a solicitat EFSA să evalueze toată legislația existentă și urmează să finalizeze evaluarea strategiei actuale, care va fi disponibilă la începutul anului 2021.

În ceea ce privește eticheta bunăstării animalelor, se va lucra în subgrup. Comisia a solicitat ajutor pentru colectarea informațiilor și va publica, de asemenea, un studiu extern asupra etichetelor existente.

În ceea ce privește „sfârșitul cuștilor îmbunătățite” pentru păsări, audierea va fi deschisă în curând, iar Comisia va trebui să răspundă în termen de 6 luni. Actualmente, 69% din păsări trăiesc in astfel de cuști. Până în anul 2027, sistemul va fi înlocuit. Comisia este in curs de redactare a unor soluții care să sprijine crescătorii de găini.

Transportul maritim al animalelor este o prioritate, Comisia are în vedere implementarea unui act delegat și demararea proiectului de armonizare a inspecției navelor.

Comitetul de anchetă pentru transportul animalelor al Parlamentului European:  fost înființat în iunie 2020 cu un mandat de 12 luni, pentru a investiga încălcările Regulamentului 1/2005.

Raportul final va furniza o contribuție importantă la revizuirea regulilor actuale – în cadrul strategiei Farm to Fork.

Va fi oferit și  suport științific, tehnic, pentru controlul oficial al bovinelor, ovinelor și al cailor (în special pentru îmbunătățirea transportului animalelor).

Pentru scenarii specifice, Comisia a identificat dificultăți și informații insuficiente în asigurarea bunăstării animalelor.

Pentru aceste scenarii, EFSA va propune măsuri detaliate preventive, respectiv criterii calitative (da / nu) sau cantitative (minim / maxim)  pentru prevenirea și / sau atenuarea consecințelor asupra bunăstării animalelor.

EFSA va trebui să ia în considerare faptul că îmbunătățirile făcute pentru bunăstare necesită modificări în construcția clădirilor și noi autorizații de mediu, precum și faptul că îmbunătățirea condițiilor are adesea un impact negativ asupra emisiilor de CO2 la nivelul fermei.

Germania aplică  o etichetare voluntară care îi informează pe consumatori că produsul pe care îl consumă provine de la animale crescute conform unor cerințe de bunăstare a animalelor peste standardele minime legale.

Etichetarea cuprinde trei niveluri, bazate pe mai multe criterii: alocarea spațiului pe cap de animal,  tipul de castrare a purceilor, andocarea cozii, condiții de transport și durata călătoriei, bunăstarea în timpul sacrificării.

Sondajele arată că majoritatea consumatorilor din Germania sunt dispuși să plătească mai mult pentru mâncare dacă animalele au fost crescute în condiții mai bune.

Ultimele articole adaugate

A fost publicat avizul EFSA (European Food Safety Authority) privind protecția bovinelor in timpul transportului.

A fost publicat avizul EFSA (European Food Safety Authority) privind protecția bovinelor in timpul transportului. În cadrul strategiei “ de […]

Comisia Europeană a aprobat primul pachet de planuri strategice PAC pentru șapte țări: Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Polonia, Portugalia și Spania.

Acesta este un pas important pentru punerea în aplicare a noii Politici Agricole Comune (PAC) la 1 ianuarie 2023. Noua […]

Contextul socio-economic de la nivel global pune presiune pe piața cărnii de vită

Crizele resimțite de Europa în ultima perioadă se reflectă și în filiera cărnii de vită, cu un impact semnificativ asupra […]

Opriți Pesta Porcină Africană❗

Campania „Opriți Pesta Porcină Africană” face parte din eforturile continue ale Comisiei Europene și ale altor organisme internaționale de a […]

Pe lângă costurile ridicate de producție, agricultura europeană a fost lovită de un val de căldură și de secetă fără precedent

Acest lucru afectează producția agricolă, scade recoltele și ca urmare, scad veniturile fermierilor și crește riscul pentru siguranța alimentară. Conform […]

European Food Safety Authority (EFSA) a publicat avizul științific cu privire la bunăstarea porcilor crescuți în fermă

Studiul are o mare importanță și va sta la baza schimbărilor legislative legate de bunăstarea suinelor. Puteți găsi mai multe […]

Sondajul realizat în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord asupra disponibilității de a consuma carne produsă în laborator: 60% dintre adulți nu sunt dispuși să consume o astfel de carne

Sistemul alimentar este în continuă schimbare, inovațiile tehnologice alimentare deschid ușile către produse alternative – dintre care unele sunt cultivate în […]

Începând cu lunile februarie-aprilie 2022, prețul cărnii de pasăre în Uniunea Europeană a crescut cu 13%

Din luna aprilie, prețul cărnii de pasăre s-a consolidat la 38%, peste media perioadei 2017-2021. În ultima săptămână a lunii […]

NAVET-ASFVAC: Primul vaccin confirmat ca fiind sigur și eficient împotriva pestei porcine africane

În noiembrie 2019, Vietnam a negociat cu SUA posibilitatea cooperării în cercetarea și producerea unui vaccin în Vietnam, cu virusul […]

Pesta porcină africană și influența aviară, două boli care afectează grav Europa

Ultima situație europeană evidențiază, pe lângă cazul de pestă porcină africană din Germania (PPA), situat lângă granița cu Franța, și […]

Comisarul Wojciechowski a anunțat lansarea unei platforme, care urmărește să reunească cu ușurință întreprinderile din UE și din Ucraina

Lansată de Comisia Europeană și operată de Enterprise Europe Network, această platformă își propune să reunească întreprinderile din UE și din […]

Pestă porcină africană în Germania la porcul domestic

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-o fermă de finisare porci, din localitatea Forchheim statul Baden-Württemberg, aproape de granița […]

Carnea sintetică, un viitor deja întâmplat

În urmă cu mai bine de 70 de ani, cercetătorul olandez Willem van Eelen lansa ideea cărnii sintetice. Bill Gates spunea […]

Rezultatul consultării publice online pentru revizuirea legislației Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor

Consultarea publică a avut ca scop colectarea opiniilor cetățenilor europeni cu privire la necesitatea revizuirii legislației UE privind bunăstarea animalelor. […]

Carnea de miel a fost mai scumpă cu 30% de Paște în 2022

În 2022, carnea de miel s-a scumpit cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În majoritatea regiunilor, săptămânile […]

Piața europeană a cărnii de pasăre și ouă la începutul lunii mai 2022

Sisteme de creștere la găinile ouătoare Puiul broiler reprezintă 82% din producția europeană de carne de pasăre. Polonia este cel […]

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) organizează două zile de informare virtuală pe 12 și 13 mai 2022

Webinarul va oferi actualizări cu privire la subiecte legate de politica de reglementare, evoluțiile științifice și procedurale rezultate din Regulamentul […]

Evoluția pestei porcine africane în România, în strânsă legătură cu efectivele de mistreți

Șansa României de a eradica pesta porcină africană, este strâns legată de gestionarea corespunzătoare a efectivelor de mistreți. Conform datelor […]

Măsuri de sprijin pentru sectorul suin la nivelul statelor membre

Austria: 20 milioane euro pentru anul 2022. Fermierii pot cere sprijin din luna aprilie, cuantumul forfetar exact per porc de […]

Măsuri ale statelor membre pentru reducerea afectării pieței unice provocate de războiului ruso-ucrainean

La 23 martie 2022, Comisia a adoptat „Cadrul temporar de criză privind ajutorul de stat” cu scopul de a permite […]

Pesta porcină africană (PPA) și influența aviară înalt patogenă

În perioada 01.01 – 22.04.2022, în Uniunea Europeană au fost confirmate 153 de focare de PPA la porcii domestici, dintre […]

Măsuri de protecție în Germania pentru pesta porcină africană (PPA)

Germania a hotărât ca statele federale care nu s-au confruntat cu focare de PPA să contribuie la costurile măsurilor de […]

Efortul Uniunii Europene (UE) pentru sprijinirea fermierilor din piața unică și a securității alimentare din Ucraina

Statele care se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina și Rusia sunt expuse unui risc crescut […]

Cum arată viitorul industriei locale a cărnii?

Industria locală a cărnii încearcă să reziste în fața provocărilor care s-au năpustit în ultima perioadă asupra segmentului. În timp […]

Prima întâlnire oficială a „Grupului european de reflecție pentru carnea de porc” a avut loc în sistem on-line miercuri, 6 aprilie 2022

Reuniunea a fost prezidată de șefa unității AGRI, Brigitte Misonne și de directorul general adjunct, Michael Scannell. S-au alăturat aproximativ […]

Președintele ACEBOP a participat la prima reuniune comună a CDG produse animale – secțiunea porc, grupului de experți CMO – secțiunea produse animale și grupul european de reflecție în carnea de porc din 06.04.2022

Subiectul abordat a fost legat de una dintre cele cinci întrebări lansate de Comisia europeană pentru reuniune:“În ce măsură echilibrul […]

Perspective pe termen scurt ale agriculturii în Uniunea Europeană (UE)

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat semnificativ piețele agricole globale. Acest lucru a creat mai multă incertitudine și […]

Președintele A.C.E.B.O.P face parte din Grupul Comisiei Europene de Reflecție pentru carnea de porc

Comitetul european de legătură pentru comerțul agricol și agroalimentar (CELCAA) prin UECBV (Uniunea comercianților de animale vii și carne), au […]

Au fost deschise oficial înscrierile la premiile ecologice ale Uniunii Europene

Aceste premii sunt un prim exemplu comunitar, fiind concepute ca o continuare a planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, […]

Dr. Mary Pană, președinte ACEBOP: „Sectorul zootehnic este constrâns din toate direcțiile”

Se anunță vremuri dificile pentru sectorul zootehnic local. Supraproducția înregistrată în sectorul de pasăre și pesta porcină africană, prost gestionată […]

Standarde de marketing la carnea de pasăre, marcare ouă, importurile de carne pasăre și ouă din Ucraina.

DG Agri actualizează standardele de marketing la carnea de pasăre. Există in lucru o propunere pentru conținutul de apă in […]