Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare a animalelor la nivelul UE. Chestionarul a cuprins 17 întrebări.

25 de state membre au răspuns: 92% dintre statele membre consideră utilă o etichetă armonizată a bunăstării animalelor în spațiul european.

4 din 25 (16%) state membre consideră favorabilă includerea informațiilor privind originea, regiunea,  sau alte criterii de durabilitate.

13 din 25 (52%)  state membre sunt în favoarea altor etichete de bunăstare a animalelor la nivel național, regional sau privat – alături de o etichetă de bunăstare la nivelul UE, 6 state membre (24%) se opun acestui lucru, 6 state membre (24%) sunt indecise.

• O foarte mare majoritate a statelor membre consideră utilă eticheta UE a bunăstării animalelor.

• Majoritatea statelor membre sunt în favoarea cerințelor care depășesc cerințele legale minime.

• Doar 30% dintre statele membre sunt în favoarea unei etichete obligatorii.

• O etichetă UE pentru bunăstarea animalelor ar trebui să aibă propriul logo.

• Majoritatea statelor membre consideră că ar trebui să existe o altă etichetă alături de o etichetă UE pentru bunăstarea animalelor.

Scopul chestionarului a fost orientarea Consiliului pentru concluziile din luna decembrie 2020  privind o etichetă europeană armonizată de bunăstare a animalelor.

Este începutul unui proces care poate dura mult timp, un chestionar poate oferi doar primele informații.

Nu este încă sigur dacă ar trebui să fie o etichetă cu mai multe niveluri sau un singur nivel.

Comisia a solicitat EFSA să evalueze toată legislația existentă și urmează să finalizeze evaluarea strategiei actuale, care va fi disponibilă la începutul anului 2021.

În ceea ce privește eticheta bunăstării animalelor, se va lucra în subgrup. Comisia a solicitat ajutor pentru colectarea informațiilor și va publica, de asemenea, un studiu extern asupra etichetelor existente.

În ceea ce privește „sfârșitul cuștilor îmbunătățite” pentru păsări, audierea va fi deschisă în curând, iar Comisia va trebui să răspundă în termen de 6 luni. Actualmente, 69% din păsări trăiesc in astfel de cuști. Până în anul 2027, sistemul va fi înlocuit. Comisia este in curs de redactare a unor soluții care să sprijine crescătorii de găini.

Transportul maritim al animalelor este o prioritate, Comisia are în vedere implementarea unui act delegat și demararea proiectului de armonizare a inspecției navelor.

Comitetul de anchetă pentru transportul animalelor al Parlamentului European:  fost înființat în iunie 2020 cu un mandat de 12 luni, pentru a investiga încălcările Regulamentului 1/2005.

Raportul final va furniza o contribuție importantă la revizuirea regulilor actuale – în cadrul strategiei Farm to Fork.

Va fi oferit și  suport științific, tehnic, pentru controlul oficial al bovinelor, ovinelor și al cailor (în special pentru îmbunătățirea transportului animalelor).

Pentru scenarii specifice, Comisia a identificat dificultăți și informații insuficiente în asigurarea bunăstării animalelor.

Pentru aceste scenarii, EFSA va propune măsuri detaliate preventive, respectiv criterii calitative (da / nu) sau cantitative (minim / maxim)  pentru prevenirea și / sau atenuarea consecințelor asupra bunăstării animalelor.

EFSA va trebui să ia în considerare faptul că îmbunătățirile făcute pentru bunăstare necesită modificări în construcția clădirilor și noi autorizații de mediu, precum și faptul că îmbunătățirea condițiilor are adesea un impact negativ asupra emisiilor de CO2 la nivelul fermei.

Germania aplică  o etichetare voluntară care îi informează pe consumatori că produsul pe care îl consumă provine de la animale crescute conform unor cerințe de bunăstare a animalelor peste standardele minime legale.

Etichetarea cuprinde trei niveluri, bazate pe mai multe criterii: alocarea spațiului pe cap de animal,  tipul de castrare a purceilor, andocarea cozii, condiții de transport și durata călătoriei, bunăstarea în timpul sacrificării.

Sondajele arată că majoritatea consumatorilor din Germania sunt dispuși să plătească mai mult pentru mâncare dacă animalele au fost crescute în condiții mai bune.

Ultimele articole adaugate

Impactul strategiilor „Farm to Fork și Biodiversitate”

În data de 1 decembrie, Secretarul General COPA-COGECA, Pekka Pesonen, trăgea un semnal de alarmă privind lipsa publicării studiului de […]

Siguranța alimentară corelată cu marcarea datei de consum pe produsele alimentare

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Centrul European pentru Prevenție și Combatere Boli au dezvoltat un instrument pentru a sprijini operatorii […]

Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole! Comisia Europeană trebuie să intervină! Așa cum am spus-o […]

Cerințele autorităților române privind transportul animalelor – un exemplu pentru deputații europeni

La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării […]

Influența aviară face ravagii în Europa

Pe lângă pesta porcină africană care a închis granițele multor state, Europa se confruntă cu probleme grave comerciale în filiera […]

Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și […]

Dificultățile cu care se confruntă fermierii din cauza epidemiei COVID-19

Cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc în data de 16 noiembrie 2020, președinții Copa și […]

Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare […]

Participarea Președintelui A.C.E.B.O.P., dr. Mary Pană la grupul de lucru COPA-COGECA „Ouă și carne de pasăre”

Desfășurată pe platforma ZOOM cu membrii din aproape toate statele europene, a reprezentat prima participare a producătorilor de ouă și carne […]

Interviu cu Președintele A.C.E.B.O.P. la BZI LIVE

Puteți viziona emisiunea integrală aici. Știrea înițială Marţi, 2 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, […]

Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din […]

Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, […]

Comisia UE lansează o campanie de sensibilizare cu scopul pregătirii pentru Brexit

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]