Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, cu peste 120 de experți din industrie, sectorul public și civil,  reprezentând 24 de state membre.

ACEBOP a participat la evenimentul desfășurat după regula Chatham House și care a oferit o platformă pentru discuții deschise cu privire la viitorul unei etichetări europene armonizate, centrată pe bunăstare.

Aproape jumătate dintre cetățenii europeni nu cred că, în prezent, comercianții cu amănuntul oferă o gamă suficientă de produse alimentare conforme bunăstării animalelor.

Cu o duzină de scheme diferite de etichetare a bunăstării animalelor de fermă în cel puțin șase țări europene, piața unică riscă să fie fragmentată.

Uniunea Europeană încearcă să contracareze această tendință și va prezenta o propunere pentru un sistem armonizat de etichetare a produselor alimentare în contextul strategiei sale de la fermă la furculiță (F2F).

La 15 iunie 2020, Comisia Europeană a prezentat subgrupul de lucru  privind etichetarea – ca parte a Platformei pentru bunăstarea animalelor – și, sub președinția germană, Consiliul European a anunțat că va face etichetarea produselor alimentare o prioritate în agenda sa pentru următoarele șase luni.

Pentru a crea o platformă pentru o primă întâlnire informală între diferitele părți interesate, Eurogrupul pentru animale a găzduit  evenimentul virtual din 16 septembrie 2020.

Asociația Federală a Consumatorilor din Germania, Winterbotham Darby, Kentucky Fried Chicken Europe, Dierenbescherming și Groupe Casino au prezentat stadiul etichetării bunăstării animalelor în Europa.

Discuțiile au evidențiat aspectele pozitive ale unui sistem de etichetare armonizat, dar și provocările și barierele care trebuie depășite.

O etichetă care ar combina marcarea metodei de producție cu informații simple despre bunăstarea animalelor ar fi Metoda de producție Plus (MoP +), bazată pe un set central de indicatori ai bunăstării animalelor.

Acest tip de etichetă se practică deja – spre exemplu: “Haltungsform”(Germania), etichetarea metodei de producție a Lidl UK pentru carnea de pasăre precum și “Etiquette bien-être animal” (Franța) conțin deja elemente ale unei etichete MoP +.

A existat un acord general potrivit căruia etichetarea ar trebui să fie mai degrabă obligatorie decât voluntară. În acest caz, ar trebui acordată o atenție specială sprijinirii tranziției pentru fermieri.

Un alt aspect asupra căruia s-a discutat: solicitarea ca eticheta să acopere întregul proces (creștere, transport, sacrificare) și că consumatorii trebuie să fie bine informați, cu detalii și explicații clare, vizibile.

În octombrie, Eurogroup for Animals a publicat  un raport privind etichetarea produselor alimentare care conține concluziile evenimentului, precum și o prezentare generală a stadiului actual al discuțiilor, provocările și barierele de depășit.

Raportul îl puteți descărca de aici:

Ultimele articole adaugate

Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne

În data de 25 mai, Germania a anunțat că Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne (porc, pasăre, […]

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]