Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, cu peste 120 de experți din industrie, sectorul public și civil,  reprezentând 24 de state membre.

ACEBOP a participat la evenimentul desfășurat după regula Chatham House și care a oferit o platformă pentru discuții deschise cu privire la viitorul unei etichetări europene armonizate, centrată pe bunăstare.

Aproape jumătate dintre cetățenii europeni nu cred că, în prezent, comercianții cu amănuntul oferă o gamă suficientă de produse alimentare conforme bunăstării animalelor.

Cu o duzină de scheme diferite de etichetare a bunăstării animalelor de fermă în cel puțin șase țări europene, piața unică riscă să fie fragmentată.

Uniunea Europeană încearcă să contracareze această tendință și va prezenta o propunere pentru un sistem armonizat de etichetare a produselor alimentare în contextul strategiei sale de la fermă la furculiță (F2F).

La 15 iunie 2020, Comisia Europeană a prezentat subgrupul de lucru  privind etichetarea – ca parte a Platformei pentru bunăstarea animalelor – și, sub președinția germană, Consiliul European a anunțat că va face etichetarea produselor alimentare o prioritate în agenda sa pentru următoarele șase luni.

Pentru a crea o platformă pentru o primă întâlnire informală între diferitele părți interesate, Eurogrupul pentru animale a găzduit  evenimentul virtual din 16 septembrie 2020.

Asociația Federală a Consumatorilor din Germania, Winterbotham Darby, Kentucky Fried Chicken Europe, Dierenbescherming și Groupe Casino au prezentat stadiul etichetării bunăstării animalelor în Europa.

Discuțiile au evidențiat aspectele pozitive ale unui sistem de etichetare armonizat, dar și provocările și barierele care trebuie depășite.

O etichetă care ar combina marcarea metodei de producție cu informații simple despre bunăstarea animalelor ar fi Metoda de producție Plus (MoP +), bazată pe un set central de indicatori ai bunăstării animalelor.

Acest tip de etichetă se practică deja – spre exemplu: “Haltungsform”(Germania), etichetarea metodei de producție a Lidl UK pentru carnea de pasăre precum și “Etiquette bien-être animal” (Franța) conțin deja elemente ale unei etichete MoP +.

A existat un acord general potrivit căruia etichetarea ar trebui să fie mai degrabă obligatorie decât voluntară. În acest caz, ar trebui acordată o atenție specială sprijinirii tranziției pentru fermieri.

Un alt aspect asupra căruia s-a discutat: solicitarea ca eticheta să acopere întregul proces (creștere, transport, sacrificare) și că consumatorii trebuie să fie bine informați, cu detalii și explicații clare, vizibile.

În octombrie, Eurogroup for Animals a publicat  un raport privind etichetarea produselor alimentare care conține concluziile evenimentului, precum și o prezentare generală a stadiului actual al discuțiilor, provocările și barierele de depășit.

Raportul îl puteți descărca de aici:

Ultimele articole adaugate

Impactul strategiilor „Farm to Fork și Biodiversitate”

În data de 1 decembrie, Secretarul General COPA-COGECA, Pekka Pesonen, trăgea un semnal de alarmă privind lipsa publicării studiului de […]

Siguranța alimentară corelată cu marcarea datei de consum pe produsele alimentare

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Centrul European pentru Prevenție și Combatere Boli au dezvoltat un instrument pentru a sprijini operatorii […]

Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole! Comisia Europeană trebuie să intervină! Așa cum am spus-o […]

Cerințele autorităților române privind transportul animalelor – un exemplu pentru deputații europeni

La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării […]

Influența aviară face ravagii în Europa

Pe lângă pesta porcină africană care a închis granițele multor state, Europa se confruntă cu probleme grave comerciale în filiera […]

Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și […]

Dificultățile cu care se confruntă fermierii din cauza epidemiei COVID-19

Cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc în data de 16 noiembrie 2020, președinții Copa și […]

Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare […]

Participarea Președintelui A.C.E.B.O.P., dr. Mary Pană la grupul de lucru COPA-COGECA „Ouă și carne de pasăre”

Desfășurată pe platforma ZOOM cu membrii din aproape toate statele europene, a reprezentat prima participare a producătorilor de ouă și carne […]

Interviu cu Președintele A.C.E.B.O.P. la BZI LIVE

Puteți viziona emisiunea integrală aici. Știrea înițială Marţi, 2 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, […]

Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din […]

Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, […]

Comisia UE lansează o campanie de sensibilizare cu scopul pregătirii pentru Brexit

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]