Deplângem situația proastă în care se află astăzi fermierii români, din cauza unor greșeli făcute de autoritățile statului, greșeli care ne costă 90 de milioane euro, semnalează dr. veterinar Mary-Eugenia Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP) printr-un comunicat remis astăzi, marți – 15 septembrie către Agrointeligența-AGROINTEL.RO. Președintele ACEBOP spune că România pierde șansa de a încasa 90 de milioane euro – bani cuveniți fermierilor români – din cauza nepăsării și neglijenței în serviciu a unor funcționari ai statului român. (sursa: www.agrointel.ro)
”Aceștia (funcționarii n.r) au uitat să conteste acțiunea la timp către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, trimițând-o cu două săptămâni mai târziu. În dată de 10 septembrie 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a respins că nefondat recursul promovat de statul român împotriva Ordonanței Tribunalului Uniunii Europene din 30 aprilie 2019. Ca urmare a acestei Hotărâri, statul român a pierdut 90 de milioane euro, bani datorați fermierilor. Este pentru a două oară când statul român greșeste în mod flagrant în relația cu fermierii români: prima dată, când a săvârșit erorile de calcul în metodologie, pentru care Comisia Europeană a aplicat corecția financiară, și a două oară, când a depășit cu două săptămâni termenul de contestare a deciziei”, precizează dr. veterinar Mary-Eugenia Pană.
Se cere intervenția ministrului Adrian Oros
Președintele ACEBOP reamintește că în anul 2012, MADR a prezentat o listă de măsuri menite să îmbunătățească viața animalelor crescute în ferme, măsuri prezentate fermierilor că fiind susținute de Comisia Europeană (CE) și care erau recompensate – dacă fermierii ar fi îndeplinit condițiile. Fermierii s-au conformat ca să facă față cerințelor venite de la CE prin Statul Român și au făcut investiții în ferme.
”Acordul la care facem referire era pe o perioadă de cinci ani, timp pentru care a fost calculată amortizarea. Surpriza vine de la Statul Român, care, după aproximativ 3 ani, spune că nu mai dă ceea ce cu toții am semnat – acoperirea cheltuielilor de bunăstare. Cineva din MADR a făcut greșeli într-un tabel Excel, tabelul a plecat la Bruxelles și a fost validat de către CE cu acele greșeli”, mai dezvăluie dr. Mary-Eugenia Pană.
Drept urmare, mai spune aceasta, fermierii s-au plâns că au făcut investițiile și acum au fost anunțați că statul a greșit, că CE a avizat planul cu greșeli și crescătorii rămân fără banii legal cuveniți.
”Nemulțumirea noastră este legată astăzi de faptul că statul român, prin reprezentanții lui, au uitat data la care trebuia să depună acțiunea la CJUE – care, bineînțeles, a respins acțiunea – ca fiind depusă tardiv. Solicităm asumarea de urgență, de către statul român, a responsabilității gravelor erori săvârșite și să plătească fermierilor sumele aferente restante din Măsura 215. Cerem domnului Ministru Adrian Oros să își dea silința de a ne ajuta în acest sens”, mai arată sursa citată.