Pesta porcină africană și-a făcut debutul oficial în Germania

Carcasa de mistreț a fost găsită în comunitatea Schenkendöbern din sud-estul Brandenburgului.

Din aceasta au fost prelevate trei eșantioane, verificate în direcția pestei porcine africane în cadrul Institutului Friedrich Loeffler – institute de referință pentru PPA. Toate probele au fost pozitive.

Echipa națională de criză pentru epidemiile animale s-a întrunit de urgență  pentru a discuta măsurile specifice, coordonate de Brandenburg.

Au fost stabilite zonele de restricție  prin ordonanța națională,  se înregistrează câți porci domestici sunt în zonele restricționate.

Scopul principal este de a opri propagarea agentului patogen și de a proteja porcii domestici din regiune cât mai bine posibil de contaminarea cu virusul PPA. În zonele restricționate, vor intra în vigoare și alte măsuri, definite recent ca parte a unei modificări a Legii privind sănătatea animalelor și a Legii federale de vânătoare. Potrivit ministrului, acestea pot include:

  • Restricția circulației persoanelor și a vehiculelor;
  • Restricția temporară / interdicția  vânătorii  în zona de risc;
  • Crearea traseelor ​​de vânătoare;
  • O restricție temporară / o posibilă interdicție asupra utilizării terenurilor agricole;
  • Implicarea unor terți – vânători profesioniști și oficiali forestieri în vânătoarea intensivă de mistreți.

Efectele asupra exportului în țările terțe sunt încă neclare.

Scopul  trebuie să fie limitarea răspândirii PPA la cea mai îngustă zonă  posibilă, astfel încât să poată intra în vigoare principiul regionalizării.

După cum se observă pe hartă, cazul din Germania aduce un termen nou: “zonă infectată” și o altă culoare – violet, pentru a proteja comerțul Germaniei, în special cu purcei – deoarece Decizia 709/2014 stabilește la Articolul 2 că “statele membre afectate interzic (a) expedierea de porci vii din zonele enumerate în părțile II, III și IV din anexă” – în partea II aflându-se focarele la mistreți.

Fermierii crescători de porci din România și alte state vor putea în continuare să achiziționeze purcei din Germania.

Comisia Europeană și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) au fost deja informate cu privire la cazul  confirmat. De asemenea, ministerul a luat deja legătura cu China, în prezent cel mai important cumpărător de carne de porc din Germania din afara UE și a furnizat informații despre cazul pozitiv.

Ca urmare, în 11 septembrie, a fost publicată DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/1270 A COMISIEI privind anumite măsuri provizorii de protecție vizând pesta porcină africană în Germania.

In Decizie, se precizează că “pentru a preveni orice fel de perturbări inutile ale comerțului în Uniune și pentru a evita impunerea de către țări terțe a unor bariere nejustificate în calea comerțului, este necesară identificarea la nivelul Uniunii a zonei din Germania infectate cu pestă porcină africană, în colaborare cu statul membru respectiv”.

Zonele stabilite de Germania ca fiind de risc și cu restricții sunt date mai jos:

ANEXĂ

Zonele din Germania stabilite ca zone infectate, astfel cum se menționează la articolul 1 Data până la care se aplică
Landkreis Oder-Spree
– Gemeinde Grunow-Dammendorf  
– Gemeinde Mixdorf  
– Gemeinde Siehdichum  
– Gemeinde Schlaubetal  
– Gemeinde Neuzelle  
– Gemeinde Neißemünde  
– Gemeinde Lawitz  
– Gemeinde Eisenhüttenstadt  
– Gemeinde Vogelsang  
– Gemeinde Zeltendof  
– Gemeinde Wiesenau  
– Gemeinde Friedland mit den Gemarkungen Günthersdorf, Lindow, Weichensdorf, Groß Muckrow, Klein Muckrow, Chossewitz, Groß Briesen, Reudnitz, Oelsen
30 noiembrie 2020
Landkreis Dahme-Spreewald
– Gemeinde Jamlitz  
– Gemeinde Lieberose – mit den Gemarkungen Goschen, Blasdorf, Lieberose, Trebitz
30 noiembrie 2020
Landkreis Spree-Neiße
– Gemeinde Turow – Preilack mit der Gemarkung Preilack – Gemeinde Tauer  
– Gemeinde Schenkendöbern  
– Gemeinde Guben  
– Gemeinde Jänschwalde mit den Gemarkungen Jänschwalde, Drewitz  
– Gemeinde Peitz
30 noiembrie 2020

Ultimele articole adaugate

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]