Cum va ajuta schema depozitării private producătorii români

Cum arată ajutorul schemelor de sprijin pentru depozitarea privată și ce aduce acest tip de ajutor producătorului român.

LAPTE PRAF: Reg. UE Nr. 2020/598; total, din 7 mai până în 2 iunie- cantități oferite spre depozitare:  4797 tone în total, din care: Portugalia 1825 t, Germania 1450 t , Olanda 652 t, Lituania 536 t și Cehia 334 t. Din aceste cantități oferite, au fost contractate zero.

România nu a accesat această schemă.

UNT: Reg. UE Nr. 2020/597; total  din 7 mai până în 2 iunie: 31.037 tone, din care  cantitățile cele mai mari oferite spre depozitare au fost din:  Olanda 10.247 t, Irlanda 7542 t, Germania 6795 t, alte 11 State Membre oferind pentru depozitarea privată cantități intre 28 și 1988 t. Din aceste cantități, doar 68t au fost contractate (Germania), conform Reg. UE Nr. 2016/1240, art. 66 a).

România nu a accesat această schemă.

BRÂNZĂ: Reg. UE Nr. 2020/591; total: 37.837 t, din care, cantități  mai mari sunt oferite pentru depozitare private de către Italia – 12.654 t, Olanda – 6942 t și Marea Britanie- 4.499 t.

România nu a accesat această schemă.

CARNE DE VITĂ: Reg. UE Nr. 2020/596; total carne vită depozitată din 7 mai până în 2 iunie- 1375 t, respectiv: Polonia 442 t, Olanda 290 t, Franța 220 t, Austria 150 t, Spania 143t, Germania și Italia – câte 40 de tone fiecare, Letonia 30t și Irlanda 20 t.

România nu a accesat schema de sprijin pentru depozitare carne de vită.

CARNE DE OAIE ȘI CAPRĂ: Reg. UE Nr. 2020/595; total oferit pentru depozitare privată: 130 t, de către Spania.

România nu a accesat până în prezent această măsură de sprijin.

Din măsurile de piață aprobate de Comisie, se vede clar că niciuna nu se potrivește situației existente la noi și nu există decât o soluție: susținerea cu tărie la Bruxelles a măsurilor solicitate de producătorii români – sprijin  pentru depozitarea cărnii de pasăre și porc.

Aceste măsuri de piață nu intră  deocamdată în planurile  agreate de Comisie, de aceea negocierea cu alte state membre cu aceleași solicitări, este deosebit de importantă.

Propunerea unor state membre pentru depozitarea privată a cărnii de vițel, nu avantajează producătorii români.

Efectivele sunt în scădere drastică, piața este dezechilibrată de epidemia cu coronavirus. Sprijinul direct pentru fermierii care cresc bovine până la cel puțin 450 kg a fost solicitat și agreat între asociații.  Astfel ar fi evitat exportul anual a peste 150.000 tineret bovin sub trei luni și ar fi adusă plus valoare sectorului.

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]