Solicitările îndreptățite ale sectoarelor de pasăre și porc din România, pe masa Comisarului pentru Agricultură

Nr. 45/12.05.2020

Domului Comisar pentru Agricultură Janusz Wojciechowski

cab-wojciechowski-contact@ec.europa.eu

Rue de la Loi / Wetstraat 200

1049 Brussels

Belgium

În atenția,

Domnului Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Dr. Nechita Adrian Oros

Domnului Vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, Daniel Buda.

Ref.: sectorul cărnii de pasăre și  porc în mare dificultate.

Stimate Domnule Comisar pentru Agricultură,

Apreciem faptul că, la nivel european, au fost găsite surse financiare pentru primul pachet de sprijin de urgență și ne bucurăm de faptul că se vor găsi resurse și pentru un al doilea pachet de sprijin, în care trebuie să se regăsească și cele două sectoare grav afectate la nivel european, carnea de pasăre și carnea de porc.

Reprezentantul României, domnul Ministru Nechita Adrian Oros, a înțeles dificultățile cu care ne confruntăm și a promis fermierilor, procesatorilor români că va susține măsurile de sprijin pentru lapte, carne de pasăre și de porc. Îi suntem recunoscători și așteptăm aceeași înțelegere a gravității situației și din partea dumneavoastră.

Mai multe State Membre susțin sprijinirea celor două sectoare grav afectate, de aceea vă solicităm să le abordați de o manieră constructivă în discuțiile de mâine, 13 mai, din cadrul Consiliului.

Președinția Croată organizează o videoconferință cu miniștrii agriculturii din Statele Membre pentru a fi prezentat un nou pachet de sprijin pentru sectoare agroalimentare, în contextul epidemiei COVID-19.

Filierele cărnii de pasăre și porc rămân cele mai afectate sectoare din agroindustria României.

Pasărea și porcul trebuie sprijinite, chiar dacă dumneavoastră, domnule Comisar, ați manifestat o anumită reticență pentru aceste sectoare.

Carnea de pasăre se produce astăzi pe stoc,  nu avem unde vinde, restaurantele sunt închise, țările terțe sunt reticente.

Din informațiile pe care le avem, sunt astăzi la marii producători din România, peste 20.000 de tone de carne congelată.

Și nu în ultimul rând, vorbim de contracte pe care le au producătorii pentru achiziția de pui de o zi – se importă milioane de pui lunar din UE în România și aproape două milioane purcei anual.

Pe lângă depozitarea privată pentru carnea de pasăre și porc,  considerăm oportun sprijinul pentru încetinirea producției și pentru diferența de preț la furaj.

Pierderile de venit sunt astăzi deosebit de grave, ar trebui sprijinite la nivel comunitar, deoarece siguranța alimentară înseamnă siguranța marii familii europene.

Acestea sunt solicitările producătorilor noștri pe care le susținem și pe care vă rugăm să le luați în considerare pentru reuniunea Consiliului Miniștrilor Agriculturii din 13 mai.

Extinderea bugetului sectorului de agricultură, prin utilizarea rezervei europene pentru situații de criză – 478 milioane, este importantă pentru sectorul strategic alimentar european, poate reprezenta o sursă de sprijin pentru toate statele membre, pentru toate sectoarele afectate din agricultura europeană.

Mulțumim pentru înțelegere și așteptăm rezultate pozitive.

Președinte ACEBOP,

Dr. Mary-Eugenia PANĂ

Ultimele articole adaugate

Scrisoare deschisă: 7 octombrie 2024

Organizațiile europene de fermieri și muncitori din sectorul agroalimentar și sindicatele acestora cer o procedură rapidă pentru a include achizițiile […]

Sistemul european de informații – notificări despre bolile animalelor (ADIS)

România – anul 2024 Sistemul cuprinde notificările statelor europene privind focarele de boală la animale – bolile enumerate în Anexa […]

Pesta micilor rumegătoare (PRM) în România

În data de 23 august 2024, World Organisation for Animal Health (WOAH) a publicat raportul nr. 9 (de urmărire) al […]

Vaccinare pentru protejarea ovinelor și caprinelor de pesta micilor rumegătoare

Pentru a aplica un program de vaccinare, trebuie să se țină cont de mai mulți factori: • riscul de boală […]

ALERTE EUROPENE – CARNE PASĂRE – PORTAL RASFF

RASFF a fost înființat pentru a permite autorităților pentru siguranța alimentară să facă schimb rapid de informații cu privire la […]

Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne

În data de 25 mai, Germania a anunțat că Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne (porc, pasăre, […]

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]