Nr. 45/12.05.2020
Domului Comisar pentru Agricultură Janusz Wojciechowski
cab-wojciechowski-contact@ec.europa.eu
Rue de la Loi / Wetstraat 200
1049 Brussels
Belgium
În atenția,
Domnului Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Dr. Nechita Adrian Oros
Domnului Vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, Daniel Buda.
Ref.: sectorul cărnii de pasăre și porc în mare dificultate.
Stimate Domnule Comisar pentru Agricultură,
Apreciem faptul că, la nivel european, au fost găsite surse financiare pentru primul pachet de sprijin de urgență și ne bucurăm de faptul că se vor găsi resurse și pentru un al doilea pachet de sprijin, în care trebuie să se regăsească și cele două sectoare grav afectate la nivel european, carnea de pasăre și carnea de porc.
Reprezentantul României, domnul Ministru Nechita Adrian Oros, a înțeles dificultățile cu care ne confruntăm și a promis fermierilor, procesatorilor români că va susține măsurile de sprijin pentru lapte, carne de pasăre și de porc. Îi suntem recunoscători și așteptăm aceeași înțelegere a gravității situației și din partea dumneavoastră.
Mai multe State Membre susțin sprijinirea celor două sectoare grav afectate, de aceea vă solicităm să le abordați de o manieră constructivă în discuțiile de mâine, 13 mai, din cadrul Consiliului.
Președinția Croată organizează o videoconferință cu miniștrii agriculturii din Statele Membre pentru a fi prezentat un nou pachet de sprijin pentru sectoare agroalimentare, în contextul epidemiei COVID-19.
Filierele cărnii de pasăre și porc rămân cele mai afectate sectoare din agroindustria României.
Pasărea și porcul trebuie sprijinite, chiar dacă dumneavoastră, domnule Comisar, ați manifestat o anumită reticență pentru aceste sectoare.
Carnea de pasăre se produce astăzi pe stoc, nu avem unde vinde, restaurantele sunt închise, țările terțe sunt reticente.
Din informațiile pe care le avem, sunt astăzi la marii producători din România, peste 20.000 de tone de carne congelată.
Și nu în ultimul rând, vorbim de contracte pe care le au producătorii pentru achiziția de pui de o zi – se importă milioane de pui lunar din UE în România și aproape două milioane purcei anual.
Pe lângă depozitarea privată pentru carnea de pasăre și porc, considerăm oportun sprijinul pentru încetinirea producției și pentru diferența de preț la furaj.
Pierderile de venit sunt astăzi deosebit de grave, ar trebui sprijinite la nivel comunitar, deoarece siguranța alimentară înseamnă siguranța marii familii europene.
Acestea sunt solicitările producătorilor noștri pe care le susținem și pe care vă rugăm să le luați în considerare pentru reuniunea Consiliului Miniștrilor Agriculturii din 13 mai.
Extinderea bugetului sectorului de agricultură, prin utilizarea rezervei europene pentru situații de criză – 478 milioane, este importantă pentru sectorul strategic alimentar european, poate reprezenta o sursă de sprijin pentru toate statele membre, pentru toate sectoarele afectate din agricultura europeană.
Mulțumim pentru înțelegere și așteptăm rezultate pozitive.
Președinte ACEBOP,
Dr. Mary-Eugenia PANĂ