Europarlamentarii și producătorii agricoli din Franța solicită Comisiei Europene crearea de stocuri de produse alimentare, pentru a evita scăderea prețurilor în contextul COVID-19.
Unele produse agricole devin excedentare, deoarece nu pot fi transportate sau vândute. Este urgent și esențial ca Europa să accelereze stabilirea stocurilor de alimente, așa cum este prevăzut în mecanismul de reglementare a pieței agricole și care ar permite și protejarea prețurilor.
Închiderea piețelor alimentare franceze, decretată la 23 martie de către autorități, a afectat distribuirea multor produse proaspete, iar închiderea restaurantelor din majoritatea țărilor europene a pus în pericol o piață importantă pentru producția franceză.
FNSEA i-a cerut ministrului agriculturii francez să transmită cererea pentru crearea de stocuri alimentare la nivelul UE, solicitând depozitarea privată.
Europa poate și trebuie să ofere ajutor producătorilor prin depozitare privată, care face posibilă evitarea saturației pieței, cu prețuri foarte mici pentru producători și nu în ultimul rând, reduce pericolul risipei alimentare.
Deocamdată, Comisia Europeană nu a anunțat nicio măsură specifică, chiar dacă există mecanisme legale comunitare.
Activarea mecanismului depozitării private pentru carne a fost pusă în discuție și de ACEBOP săptămâna trecută, în cadrul reuniunii grupului de lucru interinstituțional ECOROM, prezidat de premierul României, Ludovic Orban.