Comunicat de presă UECBV asupra Green Deal și a strategiei Farm-to-Fork

European Livestock & Meat Trading Union (UECBV), la care Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România a aderat în anul 2015, a susținut, alături de alte organizații europene, un Eveniment dedicat Politicii Agricole Comune post-2020.

Mai jos, comunicatul de presă  UECBV, în deplin acord cu punctul de vedere A.C.E.B.O.P. asupra Green Deal și a strategiei  Farm-to-Fork, provocări care necesită un dialog activ și creativ între toți factorii implicați:

“Zonele rurale și comunitățile rurale se confruntă cu amenințări existențiale din cauza exodului rural.

O creștere a decalajului urban-rural și reducerea acestei linii de viață financiară ar face această situație chiar mai dificilă. UECBV și AEMB au sprijinit Coaliția Rurală și Coaliția Regiunilor Agricole  Europene, considerând că reducerea propusă recent pentru finanțarea pentru dezvoltare rurală este inacceptabilă și solicit, ca urmare factorilor de decizie, să analizeze această abordare înaintea summitului din 20 februarie 2020.

Cele două grupuri care adună organizații reprezentând actorii și regiunile rurale din UE au evidențiat acest lucru astăzi în cadrul evenimentului „Amplificarea vocilor locale: abordarea dezvoltării rurale în PAC post 2020”  la Bruxelles.

Găzduit de eurodeputații Simone Schmiedtbauer (PPE, AT), Paolo De Castro (S&D, IT) și Jérémy Decerle (Renew Europe, FR), evenimentul a reunit reprezentanți ai actorilor locali din mediul rural – fermieri, proprietari de păduri, actori ai lanțului valoric rural, proprietari de terenuri , vânători și autorități regionale – precum și decidenți ai UE și reprezentanți ai organizațiilor societății civile. Coaliția rurală și Coaliția Regiunilor Agricole  Europene, și-au prezentat solicitările într-o scrisoare deschisă, publicată astăzi.

Vorbitorii au atras atenția asupra importanței implicării actorilor din mediul rural și a autorităților locale în procesele de elaborare a politicilor pentru a dezvolta intervenții de succes  pentru comunitate, adaptate nevoilor locale.

 A fost evidențiată importanța realizării de sinergii între fondurile de dezvoltare rurală ale UE și gestionarea durabilă și activă a zonelor rurale. Acest lucru este necesar pentru a garanta viabilitatea pe termen lung a zonelor rurale ale Europei, inclusiv reînnoirea generațiilor și  rezolvarea provocările majore.

Benoit Cassart, membru al consiliului de administrație al UECBV și secretar general al „Fédération Nationale du Commerce du Bétail (FNCB, BE), a luat cuvântul subliniind, mai întâi, că acest eveniment a fost necesar datorită faptului că agricultura și țăranii sunt amenințați.

 Din păcate, nu sunt singurii, se adaugă  lanțuri agroalimentare întregi, care este probabil să dispară în curând.

 Imaginea sectorului zootehnic și mai ales a cărnii a fost atât de afectată,  descurajarea crește când vedem cum  deficitul de forță de muncă este ascendent și constituie astăzi o amenințare suplimentară și pentru pentru menținerea activităților companiilor conexe sectorului cărnii.

Prin urmare, activitățile de recrutare de forță de muncă implică costuri semnificative pentru companii, care au tot mai puțin succes în găsirea de lucrători. Automatizarea și robotizarea nu sunt întotdeauna o soluție: dacă automatizarea este posibilă pentru anumite sarcini ( ambalare,

încărcare), realitatea este că prelucrarea cărnii este un sector intensiv în forța de muncă, automatizarea nu rezolvă problema dezosării carcasei într-o multitudine de tăieri diferite. Procesatorii europeni nu sunt suficient de mari pentru a realiza investiții tehnologice la scară largă, iar materiile prime primite nu sunt uniforme – ci variază în funcție de starea de îngrășare a animalelor, tehnologie. Dată fiind lipsa disponibilității  forței de muncă la nivel național sau european, avem nevoie de acceptare și orientare la nivel european pentru a aduce oameni din afara Europei care sunt gata să lucreze în astfel de sectoare, unde ar trebui, de fapt, să pregătim tineri europeni.

„O altă problemă  cu care se confruntă industria noastră este pe de o parte, cerința societății în continuă creștere în raport cu calitatea, modul în care se produce carnea în spațiile noastre, iar pe de altă parte, opțiunea pentru deschiderea de noi piețe, care împinge prețul în jos. Această dublă realitate face imposibilă supraviețuirea industriei noastre, cuprinsă între costurile de producție ridicate și prețurile de vânzare prea mici. Cetățenii europeni, prin liderii lor politici, trebuie să facă alegeri clare, ținând cont de faptul că respectul pentru mediu, bunăstarea animalelor și sănătatea consumatorilor au un cost care trebuie suportat.”

Heinz Osterloh, vicepreședintele UECBV și președintele „Bundesverbandes für Vieh und Fleisch” din Germania, a precizat cu exemple că zootehnia este esențială pentru locurile de muncă din zonele rurale. Sectorul se confruntă cu imaginea proastă a murdăriei, mirosului, animalelor și muncii grele. El a subliniat că „sunt acțiuni pe care nu le poți schimba – dar imaginea în viziunea publică poate fi și trebuie schimbată: pentru că nu există viață fără animale”.

De exemplu, 22 de milioane de bovine, oi, porci și cai sunt tranzacționate pe piețele de animale în fiecare an. Prin natura și funcția lor, animalele sunt actori economici majori într-o economie bazată pe piață, reprezentând aproximativ 230.000 de locuri de muncă directe și aproape o jumătate de milion de lucrători familiali, în principal în zonele rurale ale Europei. „Dacă oamenii doresc să aibă regionalitatea ca primă alegere, trebuie menținute condițiile cadru corespunzătoare și parțial reproiectate pentru a satisface cerințele de transport”, a subliniat Heinz Osterloh.

UECBV insistă asupra faptului că aceste aspecte specifice trebuie să fie luate în considerare într-un mod adecvat și parțial creativ în discuția despre Green Deal și în strategia Farm-to-Fork, care tocmai a început și în care sectorul este disponibil pentru dezvoltarea de soluții viabile.”

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]