Comunicat de presă UECBV asupra Green Deal și a strategiei Farm-to-Fork

European Livestock & Meat Trading Union (UECBV), la care Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România a aderat în anul 2015, a susținut, alături de alte organizații europene, un Eveniment dedicat Politicii Agricole Comune post-2020.

Mai jos, comunicatul de presă  UECBV, în deplin acord cu punctul de vedere A.C.E.B.O.P. asupra Green Deal și a strategiei  Farm-to-Fork, provocări care necesită un dialog activ și creativ între toți factorii implicați:

“Zonele rurale și comunitățile rurale se confruntă cu amenințări existențiale din cauza exodului rural.

O creștere a decalajului urban-rural și reducerea acestei linii de viață financiară ar face această situație chiar mai dificilă. UECBV și AEMB au sprijinit Coaliția Rurală și Coaliția Regiunilor Agricole  Europene, considerând că reducerea propusă recent pentru finanțarea pentru dezvoltare rurală este inacceptabilă și solicit, ca urmare factorilor de decizie, să analizeze această abordare înaintea summitului din 20 februarie 2020.

Cele două grupuri care adună organizații reprezentând actorii și regiunile rurale din UE au evidențiat acest lucru astăzi în cadrul evenimentului „Amplificarea vocilor locale: abordarea dezvoltării rurale în PAC post 2020”  la Bruxelles.

Găzduit de eurodeputații Simone Schmiedtbauer (PPE, AT), Paolo De Castro (S&D, IT) și Jérémy Decerle (Renew Europe, FR), evenimentul a reunit reprezentanți ai actorilor locali din mediul rural – fermieri, proprietari de păduri, actori ai lanțului valoric rural, proprietari de terenuri , vânători și autorități regionale – precum și decidenți ai UE și reprezentanți ai organizațiilor societății civile. Coaliția rurală și Coaliția Regiunilor Agricole  Europene, și-au prezentat solicitările într-o scrisoare deschisă, publicată astăzi.

Vorbitorii au atras atenția asupra importanței implicării actorilor din mediul rural și a autorităților locale în procesele de elaborare a politicilor pentru a dezvolta intervenții de succes  pentru comunitate, adaptate nevoilor locale.

 A fost evidențiată importanța realizării de sinergii între fondurile de dezvoltare rurală ale UE și gestionarea durabilă și activă a zonelor rurale. Acest lucru este necesar pentru a garanta viabilitatea pe termen lung a zonelor rurale ale Europei, inclusiv reînnoirea generațiilor și  rezolvarea provocările majore.

Benoit Cassart, membru al consiliului de administrație al UECBV și secretar general al „Fédération Nationale du Commerce du Bétail (FNCB, BE), a luat cuvântul subliniind, mai întâi, că acest eveniment a fost necesar datorită faptului că agricultura și țăranii sunt amenințați.

 Din păcate, nu sunt singurii, se adaugă  lanțuri agroalimentare întregi, care este probabil să dispară în curând.

 Imaginea sectorului zootehnic și mai ales a cărnii a fost atât de afectată,  descurajarea crește când vedem cum  deficitul de forță de muncă este ascendent și constituie astăzi o amenințare suplimentară și pentru pentru menținerea activităților companiilor conexe sectorului cărnii.

Prin urmare, activitățile de recrutare de forță de muncă implică costuri semnificative pentru companii, care au tot mai puțin succes în găsirea de lucrători. Automatizarea și robotizarea nu sunt întotdeauna o soluție: dacă automatizarea este posibilă pentru anumite sarcini ( ambalare,

încărcare), realitatea este că prelucrarea cărnii este un sector intensiv în forța de muncă, automatizarea nu rezolvă problema dezosării carcasei într-o multitudine de tăieri diferite. Procesatorii europeni nu sunt suficient de mari pentru a realiza investiții tehnologice la scară largă, iar materiile prime primite nu sunt uniforme – ci variază în funcție de starea de îngrășare a animalelor, tehnologie. Dată fiind lipsa disponibilității  forței de muncă la nivel național sau european, avem nevoie de acceptare și orientare la nivel european pentru a aduce oameni din afara Europei care sunt gata să lucreze în astfel de sectoare, unde ar trebui, de fapt, să pregătim tineri europeni.

„O altă problemă  cu care se confruntă industria noastră este pe de o parte, cerința societății în continuă creștere în raport cu calitatea, modul în care se produce carnea în spațiile noastre, iar pe de altă parte, opțiunea pentru deschiderea de noi piețe, care împinge prețul în jos. Această dublă realitate face imposibilă supraviețuirea industriei noastre, cuprinsă între costurile de producție ridicate și prețurile de vânzare prea mici. Cetățenii europeni, prin liderii lor politici, trebuie să facă alegeri clare, ținând cont de faptul că respectul pentru mediu, bunăstarea animalelor și sănătatea consumatorilor au un cost care trebuie suportat.”

Heinz Osterloh, vicepreședintele UECBV și președintele „Bundesverbandes für Vieh und Fleisch” din Germania, a precizat cu exemple că zootehnia este esențială pentru locurile de muncă din zonele rurale. Sectorul se confruntă cu imaginea proastă a murdăriei, mirosului, animalelor și muncii grele. El a subliniat că „sunt acțiuni pe care nu le poți schimba – dar imaginea în viziunea publică poate fi și trebuie schimbată: pentru că nu există viață fără animale”.

De exemplu, 22 de milioane de bovine, oi, porci și cai sunt tranzacționate pe piețele de animale în fiecare an. Prin natura și funcția lor, animalele sunt actori economici majori într-o economie bazată pe piață, reprezentând aproximativ 230.000 de locuri de muncă directe și aproape o jumătate de milion de lucrători familiali, în principal în zonele rurale ale Europei. „Dacă oamenii doresc să aibă regionalitatea ca primă alegere, trebuie menținute condițiile cadru corespunzătoare și parțial reproiectate pentru a satisface cerințele de transport”, a subliniat Heinz Osterloh.

UECBV insistă asupra faptului că aceste aspecte specifice trebuie să fie luate în considerare într-un mod adecvat și parțial creativ în discuția despre Green Deal și în strategia Farm-to-Fork, care tocmai a început și în care sectorul este disponibil pentru dezvoltarea de soluții viabile.”

Ultimele articole adaugate

Un proiect LEADER din Estonia, premiat!

Un proiect LEADER din Estonia, premiat! Utilizarea lânii reziduale pentru a reduce deșeurile din plastic în economia circulară, adaugă valoare […]

INTERZIS LA EXPORT

INTERZIS LA EXPORT Ministerul Agriculturii din Germania a emis o comunicare către părțile interesate prin care anunță interzicerea exporturilor de […]

Pesta porcină africană la mistreți: supravegherea pasivă reduce incidența bolii.

Pesta porcină africană la mistreți: supravegherea pasivă reduce incidența bolii. FAO, WOAH (OIE) și Comisia Europeană consideră că detectarea precoce […]

A fost publicat „Raportul de toamnă privind perspectivele pe termen scurt: piața agricolă a Uniunii Europene (UE)”

A fost publicat „Raportul de toamnă privind perspectivele pe termen scurt: piața agricolă a Uniunii Europene (UE)” Raportul evidențiază faptul […]

Astăzi are loc la Bruxelles reuniunea Consiliului Uniunii Europene  AgriFish.

Astăzi are loc la Bruxelles reuniunea Consiliului Uniunii Europene  AgriFish.                Sesiunile publice pot fi urmărite aici: https://video.consilium.europa.eu/event/en/26131 Miniștrii […]

A fost publicat avizul EFSA (European Food Safety Authority) privind protecția bovinelor în timpul transportului.

A fost publicat avizul EFSA (European Food Safety Authority) privind protecția bovinelor în timpul transportului. În cadrul strategiei “de la […]

Comisia Europeană a aprobat primul pachet de planuri strategice PAC pentru șapte țări: Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Polonia, Portugalia și Spania.

Acesta este un pas important pentru punerea în aplicare a noii Politici Agricole Comune (PAC) la 1 ianuarie 2023. Noua […]

Contextul socio-economic de la nivel global pune presiune pe piața cărnii de vită

Crizele resimțite de Europa în ultima perioadă se reflectă și în filiera cărnii de vită, cu un impact semnificativ asupra […]

Opriți Pesta Porcină Africană❗

Campania „Opriți Pesta Porcină Africană” face parte din eforturile continue ale Comisiei Europene și ale altor organisme internaționale de a […]

Pe lângă costurile ridicate de producție, agricultura europeană a fost lovită de un val de căldură și de secetă fără precedent

Acest lucru afectează producția agricolă, scade recoltele și ca urmare, scad veniturile fermierilor și crește riscul pentru siguranța alimentară. Conform […]

European Food Safety Authority (EFSA) a publicat avizul științific cu privire la bunăstarea porcilor crescuți în fermă

Studiul are o mare importanță și va sta la baza schimbărilor legislative legate de bunăstarea suinelor. Puteți găsi mai multe […]

Sondajul realizat în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord asupra disponibilității de a consuma carne produsă în laborator: 60% dintre adulți nu sunt dispuși să consume o astfel de carne

Sistemul alimentar este în continuă schimbare, inovațiile tehnologice alimentare deschid ușile către produse alternative – dintre care unele sunt cultivate în […]

Începând cu lunile februarie-aprilie 2022, prețul cărnii de pasăre în Uniunea Europeană a crescut cu 13%

Din luna aprilie, prețul cărnii de pasăre s-a consolidat la 38%, peste media perioadei 2017-2021. În ultima săptămână a lunii […]

NAVET-ASFVAC: Primul vaccin confirmat ca fiind sigur și eficient împotriva pestei porcine africane

În noiembrie 2019, Vietnam a negociat cu SUA posibilitatea cooperării în cercetarea și producerea unui vaccin în Vietnam, cu virusul […]

Pesta porcină africană și influența aviară, două boli care afectează grav Europa

Ultima situație europeană evidențiază, pe lângă cazul de pestă porcină africană din Germania (PPA), situat lângă granița cu Franța, și […]

Comisarul Wojciechowski a anunțat lansarea unei platforme, care urmărește să reunească cu ușurință întreprinderile din UE și din Ucraina

Lansată de Comisia Europeană și operată de Enterprise Europe Network, această platformă își propune să reunească întreprinderile din UE și din […]

Pestă porcină africană în Germania la porcul domestic

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-o fermă de finisare porci, din localitatea Forchheim statul Baden-Württemberg, aproape de granița […]

Carnea sintetică, un viitor deja întâmplat

În urmă cu mai bine de 70 de ani, cercetătorul olandez Willem van Eelen lansa ideea cărnii sintetice. Bill Gates spunea […]

Rezultatul consultării publice online pentru revizuirea legislației Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor

Consultarea publică a avut ca scop colectarea opiniilor cetățenilor europeni cu privire la necesitatea revizuirii legislației UE privind bunăstarea animalelor. […]

Carnea de miel a fost mai scumpă cu 30% de Paște în 2022

În 2022, carnea de miel s-a scumpit cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În majoritatea regiunilor, săptămânile […]

Piața europeană a cărnii de pasăre și ouă la începutul lunii mai 2022

Sisteme de creștere la găinile ouătoare Puiul broiler reprezintă 82% din producția europeană de carne de pasăre. Polonia este cel […]

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) organizează două zile de informare virtuală pe 12 și 13 mai 2022

Webinarul va oferi actualizări cu privire la subiecte legate de politica de reglementare, evoluțiile științifice și procedurale rezultate din Regulamentul […]

Evoluția pestei porcine africane în România, în strânsă legătură cu efectivele de mistreți

Șansa României de a eradica pesta porcină africană, este strâns legată de gestionarea corespunzătoare a efectivelor de mistreți. Conform datelor […]

Măsuri de sprijin pentru sectorul suin la nivelul statelor membre

Austria: 20 milioane euro pentru anul 2022. Fermierii pot cere sprijin din luna aprilie, cuantumul forfetar exact per porc de […]

Măsuri ale statelor membre pentru reducerea afectării pieței unice provocate de războiului ruso-ucrainean

La 23 martie 2022, Comisia a adoptat „Cadrul temporar de criză privind ajutorul de stat” cu scopul de a permite […]

Pesta porcină africană (PPA) și influența aviară înalt patogenă

În perioada 01.01 – 22.04.2022, în Uniunea Europeană au fost confirmate 153 de focare de PPA la porcii domestici, dintre […]

Măsuri de protecție în Germania pentru pesta porcină africană (PPA)

Germania a hotărât ca statele federale care nu s-au confruntat cu focare de PPA să contribuie la costurile măsurilor de […]

Efortul Uniunii Europene (UE) pentru sprijinirea fermierilor din piața unică și a securității alimentare din Ucraina

Statele care se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina și Rusia sunt expuse unui risc crescut […]

Cum arată viitorul industriei locale a cărnii?

Industria locală a cărnii încearcă să reziste în fața provocărilor care s-au năpustit în ultima perioadă asupra segmentului. În timp […]

Prima întâlnire oficială a „Grupului european de reflecție pentru carnea de porc” a avut loc în sistem on-line miercuri, 6 aprilie 2022

Reuniunea a fost prezidată de șefa unității AGRI, Brigitte Misonne și de directorul general adjunct, Michael Scannell. S-au alăturat aproximativ […]

Președintele ACEBOP a participat la prima reuniune comună a CDG produse animale – secțiunea porc, grupului de experți CMO – secțiunea produse animale și grupul european de reflecție în carnea de porc din 06.04.2022

Subiectul abordat a fost legat de una dintre cele cinci întrebări lansate de Comisia europeană pentru reuniune:“În ce măsură echilibrul […]

Perspective pe termen scurt ale agriculturii în Uniunea Europeană (UE)

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat semnificativ piețele agricole globale. Acest lucru a creat mai multă incertitudine și […]

Președintele A.C.E.B.O.P face parte din Grupul Comisiei Europene de Reflecție pentru carnea de porc

Comitetul european de legătură pentru comerțul agricol și agroalimentar (CELCAA) prin UECBV (Uniunea comercianților de animale vii și carne), au […]

Au fost deschise oficial înscrierile la premiile ecologice ale Uniunii Europene

Aceste premii sunt un prim exemplu comunitar, fiind concepute ca o continuare a planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, […]

Dr. Mary Pană, președinte ACEBOP: „Sectorul zootehnic este constrâns din toate direcțiile”

Se anunță vremuri dificile pentru sectorul zootehnic local. Supraproducția înregistrată în sectorul de pasăre și pesta porcină africană, prost gestionată […]