Grupurile de dialog civil (CDG) sprijină Comisia Europeană in organizarea unui dialog regulat cu privire la toate aspectele legate de politica agricolă comună (PAC), inclusiv dezvoltarea rurală și punerea în aplicare a acesteia.
Decizia Comisiei Europene 2013/767 – privind instituirea unui cadru pentru dialogul civil în problemele care fac obiectul politicii agricole comune și de abrogare a Deciziei 2004/391 / CE reprezintă baza funcționării CDG.
La 18 iulie 2014, directorul general al Comisiei pentru departamentul de agricultură și dezvoltare rurală, a decis componența grupurilor de dialog civil.
Sarcinile grupurilor de dialog civil sunt:
- să organizeze un dialog regulat cu privire la toate problemele legate de PAC, inclusiv dezvoltarea rurală și punerea în aplicare a acesteia;
- să producă schimb de experiență și bune practici;
- să asiste Comisia și să ofere consiliere cu privire la politici;
- să emită un aviz cu privire la probleme specific;
- să monitorizeze evoluția politicilor.
Grupurile sunt formate din organizații neguvernamentale la nivel european cel puțin, inclusiv asociații reprezentative, grupuri de interes socio-economic, organizații ale societății civile și sindicate care sunt înregistrate în Registrul comun al transparenței.
Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România, participă la CDG din anul 2016, pe secțiunile carne de porc și carne de vită.
Datorită complexității activității ACEBOP, care cuprinde mai multe specii de rentă, incepând cu anul 2020, organizația își va mări sfera de participare la CDG.
Participarea noastră alături de celelalte organizații europene de profil este posibilă datorită statutului de membru al UECBV – CELCAA.
Prima tentativă a organizării grupurilor pentru anul 2020, primită prin Secretariatul UECBV, este următoarea:
- CDG CARNE DE VITĂ: 30 sau 31 martie și 2 octombrie.
- CDG CARNE DE PORC: 30 aprilie și 30 octombrie.
- CDG CARNE DE PASĂRE: 15 mai și 5 noiembrie.
- CDG CARNE OAIE ȘI CAPRĂ: 4 iunie și 4 noiembrie.