Agenda președintelui ACEBOP privind participarea la Grupurile de dialog civil la DG-Agri Bruxelles

Grupurile de dialog civil (CDG) sprijină Comisia Europeană in organizarea unui dialog regulat cu privire la toate aspectele legate de politica agricolă comună (PAC), inclusiv dezvoltarea rurală și punerea în aplicare a acesteia.

Decizia Comisiei Europene 2013/767 – privind instituirea unui cadru pentru dialogul civil în problemele care fac obiectul politicii agricole comune și de abrogare a Deciziei 2004/391 / CE reprezintă baza funcționării CDG.

La 18 iulie 2014, directorul general al Comisiei pentru departamentul de agricultură și dezvoltare rurală, a decis componența grupurilor de dialog civil.

Sarcinile grupurilor de dialog civil sunt:

  • să organizeze un dialog regulat cu privire la toate problemele legate de PAC, inclusiv dezvoltarea rurală și punerea în aplicare a acesteia;
  • să producă schimb de experiență și bune practici;
  • să asiste  Comisia și să ofere  consiliere cu privire la politici;
  • să emită un aviz cu privire la probleme specific;
  • să monitorizeze evoluția politicilor.

Grupurile sunt formate din organizații neguvernamentale la nivel european cel puțin, inclusiv asociații reprezentative, grupuri de interes socio-economic, organizații ale societății civile și sindicate care sunt înregistrate în Registrul comun al transparenței.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România, participă la CDG din anul 2016, pe secțiunile carne de porc și carne de vită.

Datorită complexității activității ACEBOP, care cuprinde mai multe specii de rentă, incepând cu anul 2020, organizația își va mări sfera de participare la CDG.

Participarea noastră alături de celelalte organizații europene de profil este posibilă datorită statutului de membru al UECBV – CELCAA.

Prima tentativă a organizării grupurilor pentru anul 2020, primită prin Secretariatul UECBV, este următoarea:

  • CDG CARNE DE VITĂ: 30 sau 31 martie și 2 octombrie.
  • CDG CARNE DE PORC: 30 aprilie și 30 octombrie.
  • CDG CARNE DE PASĂRE: 15 mai și 5 noiembrie.
  • CDG CARNE OAIE ȘI CAPRĂ: 4 iunie și 4 noiembrie.

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]