Activitatea influenței/ gripei aviare, începând cu vara anului 2017

Exista perioade mari de “liniste” epidemiologica  în urma unor epizootii mari – probabil datorate  imunității dobândite de păsările sălbatice, introducerii vaccinurilor pentru controlul influentei aviare  în China, Iran) și măsurilor de biosecuritate sporite luate de crescatorii de pasari, inclusiv  in Romania.

În timpul iernii 2016/2017, un virus H5N8 puternic  si-a facut aparitia  în Europa.

Spre deosebire de epidemiile anterioare de H5N8, care au afectat atât Coreea de Sud, cât și America de Nord in anii 2014 si 2015  si care s-au remarcat prin lipsa virulentei la pasarile migratoare ,  acest H5N8 recent patruns in Europa,  a provocat o mortalitate ridicata  la păsările sălbatice.

După o absență de aproape 3 ani, în ultima luna ne confruntam  cu o revenire a virusului  HPAI H5N8 cu mai multe  focare în Polonia, urmate recent de două focare în Slovacia, unul in Ungaria si unul in Romania (harti OIE atasate).

Global, in ultimele luni, am aparut alte tipuri de virus: H5N6 în Nigeria si  în China și  H5N1 în India.

Ca activitate virala, expertii sustin ca aceasta este mult mai redusa decat acum trei ani iar raspandirea este facuta, cel mai probabil, cu precadere prin pasari migratoare.

Aceste date in nici un caz nu trebuie sa excluda masurile de control la destinatie, atat la carne cat si la oua, informarea prin toate mijloacele a consumatorilor- sa consume carne si oua din spatii autorizate sanitar veterinar si preparate la peste 70 de grade Celsius.

Nouă focare de HPAI H5N8 au fost raportate de Polonia in 2020. Acesta este primul raport  H5N8 al Europei din   aceasta iarnă, inaintea caruia ultimul focar raportat la OIE a fost al Bulgariei, in luna aprilie (OIE, 2019).

Au fost implementate măsuri în conformitate cu Directiva 2005/94 / CE a Consiliului, inclusiv uciderea păsărilor și eliminarea carcaselor prin incinerare. Au fost stabilite zone de protecție și supraveghere în jurul focarelor, asa cum se intampla si la noi astazi, in Maramures.

Cu toate acestea, se pare  ca nivelul de supraveghere la păsările  sălbatice este mai scazut în Europa de Est decât în ​​Europa de Vest si de aici, cresterea riscului.

Ca exemplu, in 2018, Polonia a testat numai 36 de păsări sălbatice (prin supraveghere pasivă), comparativ cu 1.711 in Germania si  1.282  în Marea Britanie (conform EFSA, 2019).

Acest lucru a reprezentat  un risc in cazul achizitiilor de carne pasare si de oua din Polonia inca din 2018!

Romania a achizitionat in 2019 oua din Polonia in valoare de aproximativ 4,5 milioane euro iar din Ungaria si mai mult, in valoare de 6,5 milioane euro. In plus, Ungaria este principalul furnizor de pui de o zi pentru ferme si gospodarii, pui zburati, livrand anual spre Romania milioane de capete care ajung in exploatatii comerciale si necomerciale.

Principiul precautiei se va aplica, speram,  in continuare si cu siguranta serviciile veterinare vor implementa un plan de control la destinatie, pentru a reduce cat mai mult riscul.

Celelalte institutii responsabile ar trebui sa realizeze controale sporite in trafic, care vor scadea difuzarea virusului dar vor si descuraja  comertul la negru.

Mișcarea păsărilor migratoare este influențată de perioade cu vreme rece, suntem exact in perioada cand vigilenta trebuie manifestata atat in interiorul tarii, la gospodari si fermieri, dar si la produsele intrate in tara.

Directiile sanitar-veterinare au un rol deosebit de important, de a informa primariile si acestea, la randul lor, cetatenii – pentru a evita contactul pasarilor din curte cu pasarile salbatice.

Cetatenii trebuie sa inteleaga ca miscarea pasarilor din curte creste atat  riscul personal si al intregii comunitati  in infectia  cu virusul H5N8.

Este necesar sa fim toti vigilenti, sa consumam carne si oua numai din unitati autorizate – pentru ca aici produsele sunt controlate.

Sa colaboram  cu autoritatile si sa nu repetam  greselile facute cu pesta porcina africana, mai ales privind circulatia libera din gospodarii.

Hartă Slovacia
Hartă Ungaria

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]