MERCOSUR

Zilele acestea sunt fierbinți pentru finalizarea negocierilor Mercosur.

Comisarul Malmström, responsabil pentru comerț, forțează puternic o decizie.

Serviciile sale au ridicat problema sensibilă – respectiv agricultura, așa cum informam cu ceva timp in urmă.

Potrivit ultimelor informații primite de la COPA-COCEGA, noul director general al DG TRADE Sabine Weyand, urmează să se întâlnească cu statele membre în această seară (19 iunie) pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra ultimelor evoluții ale negocierilor comerciale cu cele patru țări sud-americane – tratatul MERCOSUR.

Se așteaptă insă ca discuțiile tehnice să înceapă mâine, 20 iunie, cu scopul de a încheia un acord la nivel politic săptămâna viitoare.

Ministrul brazilian al Agriculturii, Tereza Cristina, este așteptat la Bruxelles in 25 iunie – în drumul său spre Conferința FAO de la Roma – pentru o întâlnire bilaterală cu comisarul Hogan. 

Miercuri și joi săptămâna viitoare, miniștrii de externe ai celor patru țări din Mercosur -Argentina, Brazilia, Uruguay și Paraguay – urmează să ajungă la Bruxelles pentru a se întâlni cu șeful UE pentru comerț, Cecilia Malmström și cu comisarul pentru agricultură Phil Hogan, pentru negocierile la nivel înalt asupra acordului.

Sursele Comisiei au informat că există o înțelegere privind sectorul de automobile, servicii și capitole din sectorul industrial. 

Acest lucru prevede că acordul final va depinde de balanța agriculturii. 

Potrivit unor surse diferite, agricultura nu poate bloca singură tratatul.

Brazilia a făcut progrese în ceea ce privește interesele ofensive ale UE. Din perspectiva UE, negocierile cu Mercosur trebuie privite în perspectiva mai largă a comerțului internațional, în special a negocierilor cu SUA – informează COPA-COCEGA.

“Am luat măsuri în ceea ce privește punctele noastre de apărare, în special în sectoarele sensibile (de exemplu, tarifele pentru zahăr) și în gestionarea contingentelor tarifare (TRQ )în care solicităm gestionarea acestora de către UE.

Ca urmare, structurlile asociative din agricultură sunt invitate să facă opoziție asupra acestor negocieri comerciale, conform poziției Copa și Cogeca (CC).

Secretariatul CC va lansa o campanie intensivă de lobby la care încurajează participarea asociațiilor europene agrozootehnice și a societăților din domeniu.

Principalele subiecte sunt următoarele:

– minimizarea accesului pe piață în sectoarele sensibile din UE (carne, zahăr / etanol, orez și citrice).

Se subliniază că diferența dintre modele și costurile de producție este substanțială. Trebuie să evităm standardele duble impuse agricultorilor din UE!

– Este esențial să se includă măsuri de atenuare (gestionarea TRQ,, aspectele sanitare + dezechilibrele fixe în cadrul capitolului agricol).

Șefii de stat și de guvern din 4 state membre, respectiv Franța, Irlanda, Polonia și Belgia, au scris președintelui Comisiei, în 18 iunie, înaintea Summitului european (20-21 iunie). 

Potrivit presei, scrisoarea subliniază următoarele:

  • Nu ar trebui să existe o ofertă suplimentară de contingente pentru blocul comercial Mercosur pentru produsele agricole sensibile, cum ar fi carnea de vită și etanolul.
  • Coaliția include, de asemenea, sectorul cărnii de pasăre și zahăr , ca fiind „deosebit de sensibile”, teme sprijinite de Olanda și Ungaria.
  • „Cel mai mic rău dintre două rele” ar fi reducerea tarifelor pe o cotă limitată pe o perioadă lungă de timp „, mai degrabă decât creșterea cotelor cu tarife mai mari.”
  • Se sugerează că trebuie realizată o „segmentare a cotelor între piesele de carne de vită cu valoare adăugată mare și celelalte părți, asigurându-se că importul de piese de înaltă calitate este menținut la minimum”.
  • Mai mult, certificarea și controlul cotelor trebuie să fie exercitate de partea importatoare (de către UE), iar respectarea standardelor sanitare, fitosanitare și de mediu trebuie să fie garantate „pentru a avea condiții echitabile de producție pentru toate produsele alimentare vândute în UE, și în special pentru carnea de calitate. „
  • Cei patru lideri caută „reasigurări pentru a monitoriza cu strictețe și pentru a atenua impactul negativ posibil asupra sectoarelor agricole, de exemplu un mecanism de salvgardare ad-hoc. „.
  • Actuala ofertă de acces pe piață pentru carnea de vită „ar putea amenința acest sector fragil din țările noastre, în special în contextul impactului potențial dramatic și negativ al Brexitului pe piețele UE”.
  • Cei patru semnatari solicită o mai mare coerență a politicilor între obiectivele politicii UE și responsabilitățile sale în domeniul schimbărilor climatice – asigurând faptul că creșterea importurilor de carne de vită și alte cărnuri respectă în totalitate normele și standardele de mediu ale UE.

A.C.E.B.O.P susține poziția COPA-COCEGA, pentru evitarea dublului standard și a concurenței neloiale induse de tratatul MERCOSUR, care va afecta atât consumatorul cât și producătorul de carne de vită și pasăre.

Ultimele articole adaugate

Producătorii europeni de carne de pasăre – protejați împotriva unor cantități excesive de piept de pui fără taxe vamale – importate din Ucraina!

Într-o rezoluție adoptată cu 444 voturi pentru, 128 contra și 74 de abțineri, europarlamentarii au cerut Ucrainei să respecte acordul […]

Numărul oilor salvate de pe nava eșuată a ajuns la 118

Robert Chioveanu, președintele ANSVSA, participă personal la acțiunea de salvare a oilor de pe nava eșuată, numărul oilor a ajuns […]

Creșterea porcului în România va rămâne o amintire

La invitația Ministerului Agriculturii, alături de colegii din ACSAMB și alte organizații, am participat astăzi, 20 noiembrie, la discuții legate […]

ANSVSA propune noi norme de bunăstare la exportul animalelor în țări terțe

Ca urmare a solicitărilor repetate făcute, în principal, de ACEBOP și de unii parlamentari, ANSVSA a dat publicitatii Proiectul de […]

Numărul focarelor de pestă porcină africană crește

În primele 9 luni ale anului 2019 au fost inregistrate  1.063 de focare  la porci domestici (comparativ cu 1.335 pe […]

RAPORTUL PE ANUL 2018 – PUNEREA ÎN APLICARE a Acordurilor de Liber Schimb (ALS)

Raportul anual privind punerea în aplicare a Acordurilor de Liber Schimb (ALS) pentru anul 2018 a fost publicat de Comisia […]

ACEBOP: ”Intrarea României „în roșu” reprezintă declararea oficială a pestei porcine”

COMUNICAT ACEBOP 15 OCT. 2019 După discuții cu reprezentanții de la Bruxelles, ACEBOP agrează propunerea de intrare totală a României […]

Pesta porcină africană: o epidemie globală

Pestea porcină africană (PPA) se extinde  în toată lumea și distruge industria cărnii de porc. China a fost una dintre […]

Mary Pană: „Viața animalelor s-a îmbunătățit, la fel și calitatea cărnii și satisfacția consumatorului.”

În cadrul evenimentului FERMIERII AU CUVÂNTUL! Cum vrem să fie Politica Agricolă Comună 2021-2027, eveniment organizat la Palatul Parlamentului, președintele […]