PERSPECTIVELE SECTORULUI DE CARNE LA NIVEL UE

Exporturile de carne ale UE se vor micsora pana in anul 2020, pe fondul reducerii productiei odata cu aplicarea noii PAC, dar si a cresterii consumului intern ca urmare a procesului de largire a Uniunii, potrivit studiului Perspective Agricole 2011-2020, realizat de OECD-FAO (Organisation for Economic Cooperation and Development – Food and Agriculture Organization). Preturile se vor mentine in continuare ridicate, tendinta sustinuta in special de cererea din partea tarilor in curs de dezvoltare.

 

 

Situatia pietei:

 

Sectorul carnii continua sa se adapteze la dezechilibrele intre cerere si oferta produse in ultimii ani in ceea ce priveste furajele, cu consecinte directe asupra preturilor la carne. Crescatorii de bovine si ovine beneficiaza de o crestere a preturilor, in timp ce producatorii de carne alba trebuie sa-si ajusteze oferta pentru a evita noi dificultati financiare. Date fiind costurile de productie ridicate, accesul limitat la credite, scumpirea energiei si reducerea cererii pe fondul crizei, crescatorii de bovine si-au sacrificat efectivele. intr-o prima etapa a existat o oferta sustinuta pentru produsele din carne, dupa care a avut loc o scadere accentuata a preturilor. Acestea si-au revenit insa odata ce economiile au iesit din recesiune. Iar pentru ca sectorul de carne rosie nu mai era in masura sa satisfaca rapid cererea, deoarece animalele de reproductie fusesera sacrificate, si preturile s-au redresat in 2010. si la carnea de porc si pasare s-a marit cererea, insa in acest caz preturile au revenit mai incet decat la carnea rosie.

 

 

Estimari pentru urmatorii ani:

 

- Perspectivele pentru piata carnii in urmatorul deceniu tin cont de costul ridicat al furajelor in contextul mentinerii cererii, mai ales din partea tarilor in curs de dezvoltare. Preturile ridicate in prima jumatate a perioadei acoperite de perspectivele OECD si FAO ar trebui sa conduca la cresterea numarului de animale, fenomen urmat de dezvoltarea comertului in a doua jumatate a decadei.

- Este de asteptat ca majorarea productiei de carne la nivel mondial, temperata de costuri de productie tot mai mari in cursul perioadei analizate, sa scada pana la 1,8% pe an, fata de 2,1% in ultimul deceniu. Marirea productivitatii realizate prin reducerea costurilor si imbunatatirea eficientei tehnologice constituie principalul motor al cresterii, in special la productia de carne de pasare de curte si de carne de porc in tarile in curs de dezvoltare. Raportat la deceniul precedent, majorarea consumului de carne va fi mai lenta in perioada analizata, din cauza costurilor ridicate de productie, dar si a incetinirii procesului de crestere a populatiei. Majorarea cererii se datoreaza in mare parte economiilor din Asia si America Latina, dar si ale tarilor exportatoare de petrol.

- Exporturile mondiale de carne se vor majora cu 1,7% pe an, cererea fiind orientata in principal catre carnea de pasare si de vita. in ultimul deceniu, avansul era de 4,4% pe an. incetinirea ritmului este in mare parte explicata prin reducerea cererii de import din partea Federatiei Ruse. S-au marit in schimb solicitarile din partea statelor din America de Sud si de Nord, cele doua regiuni acoperind impreuna 84% din cresterea globala a exporturilor

 

 

Preturi la carne:

 

Preturile la carne, care au atins niveluri fara precedent in 2011, se vor mentine in continuare pe acelasi trend. Avansul preturilor, determinat de scaderea efectivelor de animale pe fondul scumpirii furajelor, va face sa se maresca cererea pe termen scurt. Preturile vor ramane ridicate in a doua jumatate a perioadei, deoarece si costurile de productie se mentin mari, nu numai din cauza costurilor ridicate ale furajelor, dar si ca urmare a respectarii unor reglementari mai stricte in ceea ce priveste securitatea alimentara, protectia mediului si bunastarea animalelor (locuinte, transport) sau trasabilitatea din partea principalelor tari producatoare. Preferintele colective vor juca un rol important in viitorul sistem de comert international. Preturile la carnea de vita si miel, exprimate in termeni nominali, vor depasi cu 18 – 20% in 2020 pe cele din perioada de referinta 2008-2010, in timp ce la carnea de porcine este de asteptat un avans de 26%, iar la pasari de curte de 16%. Pretul la carnea de ovine a crescut semnificativ din cauza scaderii ofertei si aprecierii monedelor din Australia si Noua Zeelanda.

 

 

Productii:

 

Cresterea medie anuala a productiei de carne la nivel mondial va fi mai lenta in urmatorii ani – 1,8% pe an. Scaderea ritmului va avea loc pe fondul noilor norme privind standardele de constructie a fermelor de crestere a porcilor, care vor intra in vigoare din ianuarie 2013, dar si a costurilor tot mai mari. De asemenea, preturile ridicate la furaje, precum si infrastructura de transport rutier putin performanta in tari cu resurse naturale bogate precum Brazilia, Rusia si Africa subsahariana, dar si constrangerile tot mai mari legate de resursele naturale din alte state vor afecta productia de carne. in atare conditii, este estimata o majorare a productiei in special in tarile in curs de dezvoltare, care vor aduce aproximativ 78% din productia suplimentara.

Marirea productiei de carne va avea loc, in special, la pasari si porcine care beneficiaza de cicluri de productie mai scurte si au rate de conversie a hranei pentru animale in carne mult mai mari decat la vita. Efectivele de ovine (de reproductie) din Oceania ar trebui sa inceteze sa mai scada, atat timp cat cererea pentru importuri din partea tarilor din Orientul Mijlociu stimuleaza pietele.

 

 

Consumul:

 

Preturile ridicate la carne si incetinirea cresterii demografice vor frana majorarea productiei in urmatorii ani, raportat la ultimul deceniu. in acelasi timp, imbatranirea consumatorilor, cuplata cu sensibilizarea impactului asupra mediului, ar trebui sa contracareze intr-o oarecare masura marirea cererii, in particular in tarile dezvoltate. Mai mult, cazurile de boli transmise prin intermediul carnii, mai ales infectiile E.coli si salmonella, la care se adauga episoadele recente de contaminare a carnii si a laptelui de catre compusi chimici (dioxina si melamina), au redus increderea consumatorilor.

Nu mai ramane decat varianta cresterii cererii de carne odata cu majorarea veniturilor si a urbanizarii, ceea ce va face sa se mareasca proportia proteinelor animale in detrimentul deseurilor alimentare de origine vegetala in alimentatia locuitorilor din tarile emergente. Conform estimarilor, cererea va creste mai ales din partea marilor economii din Asia si America latina, dar si din partea statelor exportatoare de petrol.

 

Schimburi comerciale:

 

Pentru urmatorul deceniu, este estimata o micsorare a comertului cu carne, sub efectele conjugate ale incetinirii productiei si mentinerii preturilor mondiale la un nivel ridicat, care vor descuraja importurile. Dezvoltarea fermelor de pasari si de bovine va duce la marirea exporturilor mondiale de carne cu 16% la orizontul anilor 2020 fata de 2000. Majorarea va fi determinata in special de cresterea schimburilor de carne din partea tarilor din America de Nord si Sud, care vor acoperi circa 84% in majorarea totala a exporturilor la nivelul anului 2020. Exporturile de carne ale UE ar trebui, conform previziunilor, sa se reduca in viitor din cauza micsorarii productiei interne ca urmare a reformelor PAC, cuplate cu consumul intern in crestere determinat de largirea UE. Japonia va ramane cel mai mare importator de carne in 2020, urmata de Mexic si Coreea. Federatia Rusa este in continuare unul dintre cei mai mari importatori de carne, dar contingentele tarifare vor limita importurile.

Ioana GUtE
Sursa OECD-FAO – Perspective agricole 2011-2020

Agromonitor

Facebook Like