In exporturile UE de carne de vita si de oaie, Romania inca are un cuvant de spus

Cu o suprafata de 238 de mii kmp, Romania este o tara cu marimea similara Marii Britanii; este al noualea stat in Uniunea Europeana de 27 membri, teritoriul sau reprezentand 5,5% din cel al UE. Populatia este, de asemenea, una importanta, Romania fiind a saptea tara in UE 27. Insa, daca ne obisnuisem ca, atunci cand vine vorba de economie, sa nu mai fim in top, anul acesta ne putem mandri cu un loc fruntas la exporturile extracomunitare de carne de oaie si cu un surprinzator loc 7 in ceea ce priveste exporturile de carne de vita catre piete din afara UE. Cu 2,9% mai multa carne romaneasca de vita la export in primul semestru al lui 2009.

 

Exporturile de carne de vita ale Romaniei catre piete din afara Uniunii Europene au totalizat 6.265 tone, in primul semestru din 2009, reprezentand 4,8% din totalul exporturilor UE-27 catre restul lumii (nu include comertul exterior intracomunitar), conform datelor disponibile (la data de 9 august 2009), furnizate de site-ul specializat www.circa.europa.eu.

Aceasta cantitate ne asigura un loc 7 intr-o ierarhie a celor mai mari tari din UE-27, exportatoare de carne de vita catre piete din afara Uniunii, in fata unor tari cu traditie intr-o astfel de activitate, precum Spania (4.322 t), Irlanda (4.358 t) sau Danemarca (2.809 t). Inaintea noastra se afla: Germania (29.804 t), Franta (17.338 t), Olanda (13.217 t), Italia (11.881 t), Polonia (11.881 t) si Austria (10.601 t). Intr-o proportie covarsitoare (99,7%), exportul de carne de vita al Romaniei pe terte piete este reprezentat de animale in viu, destinate sacrificarii (6.247 tone in primul semestru din 2009) si doar 0,3% este reprezentat de produse din carne (maruntaie de vita).

Fata de primul semestru din 2008, in primele sase luni din 2009 se constata o crestere cu 2,9% a exporturilor romanesti de carne de vita pe piete din afara UE. Chiar daca evolutia nu pare a fi una spectaculoasa, ea poate fi considerata imbucuratoare in conditiile in care doar 12 tari din UE au inregistrat cresteri in perioada mentionata, iar alte 13 state au avut scaderi ale volumului produselor din carne de vita comercializate pe piete din afara UE (doua state nu au niciun fel de exporturi de carne de vita: Luxemburg si Malta).

La nivelul UE-27, exporturile de carne de vita catre tarile din afara Uniunii au scazut cu 9,3% in primul semestru din 2009, comparativ cu perioada similara a anului 2008, de la 142.876 tone la 129.607 tone, in special in urma scaderii exporturilor germane pe aceste piete de la 42.037 tone, la 29.804 tone. Scaderi au fost inregistrate si de alte state cu traditie in exportul de bovine precum Austria (- 32%), Danemarca (-38,4%), Slovenia (-85%), Italia (-4,5%) care au fost compensate insa de cresteri ale exporturilor in tari precum Polonia (+14,8%), Franta (+27,6%), Olanda (+58,5%). Pe segmente, la nivelul UE-27, se constata o crestere a exportului de animale in viu destinate sacrificarii spre tari din afara Uniunii cu 27% in primul semestru din 2009, comparativ cu perioada similara din 2008, si o scadere cu 31% a exporturilor de carne in carcasa si produse din carne.

Imbucurator este faptul ca pe segmentul comercializarii de animale in viu pe piete non-UE, Romania se situeaza in Uniune pe locul trei, dupa cum o arata datele primului semestru din 2009, fiind devansata doar de Germania (cu 11.832 tone) si Franta (cu 7.069 tone). Totusi, tara noastra va trebui sa faca eforturi serioase pentru a-si pastra aceasta pozitie in conditiile in care media ritmului de crestere pe acest segment este, dupa cum aratam mai sus, de 27,4%, iar Romania a avut o crestere de doar 2,8%. Prin comparatie, Germania a inregistrat in perioada mentionata (primul semestru din 2009, comparativ cu primul semestru din 2008) o crestere a exporturilor de animale in viu pe piete non-UE de 56,8% (de la 7.546 tone la 11.832 tone), iar Franta o marire de 5,1 ori (de la 1.388 tone, la 7.069 tone).

Importurile de carne de vita ale Romaniei, din tarile din afara Uniunii, au contabilizat 33 tone, in primele sase luni din 2009, in crestere cu 23 tone comparativ cu perioada similara a anului 2008. Ele au constat in animale vii (14 tone) si in carne si produse din carne de vita (19 tone). La nivelul UE-27, importurile romanesti de carne de vita din tari terte reprezinta doar 0,02% din totalul importurilor de carne de vita ale UE, care in primul semestru din 2009 s-au ridicat la 171.636 tone. Brazilia (38,7% din totalul importurilor de carne de vita ale UE), Argentina (28,2%), Uruguay (20,6%) si Rusia (15,1%) sunt principalii furnizori de carne de vita pentru UE, in afara productiei interne a acesteia.

In anul 2008, importurile totale ale Romaniei (atat din tarile UE, cat si din state non-UE) de carne de bovine (inclusiv animale vii) au fost de 13.000 tone, in crestere cu 2.300 tone fata de 2007, dar in scadere fata de anii 2005 si 2006 cand s-au importat 27.100 tone, respectiv 43.000 tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) agentiei de presa Agerpres. In 2008, exporturile Romaniei de carne de bovine si animale vii au totalizat 24.300 tone, 31.400 tone in 2007, 23.800 tone in 2006 si 18.400 in anul 2005.

Potrivit datelor MAPDR, consumul intern de carne de bovine a scazut anual in perioada 2005-2008 de la 200 de tone, in urma cu patru ani, la 142 de tone in 2008. De asemenea, a scazut si ponderea importurilor de carne de vita in consumul intern, de la 14% in anul 2005, la 9% anul trecut, dar cu un varf, in anul 2006, de 24%. Romania detinea, la 31 iulie 2009, un efectiv total de bovine de 2.636.000 capete, 35% din numarul total de vaci fiind reprezentat de rasa Baltata Romaneasca – tipul Simmental, rasa care se preteaza foarte bine pentru productia de carne.

In ceea ce priveste productia totala de carne de vita, aceasta a depasit 163.200 tone (carne in viu), la finele lunii iulie 2009, animalele sacrificate totalizand 492.700 capete de bovine, cu o greutate medie de 331 kg/animal. Datele MAPDR arata ca in anul 2008, comparativ cu anul 2007, numarul total de bovine sacrificate a inregistrat o scadere cu 7,5% (1,116 milioane capete), iar productia totala obtinuta s-a diminuat cu 9,7%.

Romania inregistreaza un consum scazut de carne de vita pe cap de locuitor, desi autoconsumul este ridicat in zonele rurale. Astfel, in primele cinci luni ale acestui an, consumul de carne de bovine (in echivalent carcasa) a fost de 2,6 kg/locuitor. In ultimii doi ani, 2007 si 2008, Romania a inregistrat un consum de carne de vita de 6,8 kilograme pe locuitor, respectiv 6,6 kilograme pe locuitor. Carnea de vita reprezinta doar 10% din consumul de carne din Romania, fata de 40% cat este media in UE.

Articol scris vineri, 15. 06. 2012, de catre Liliana Serediuc

 

 


Agromonitor

Facebook Like