CCIRO Italia, parteneriat cu asociația crescătorilor de bovine: «Vom relua exporturile spre Italia»

CCIRO Italia, parteneriat cu asociația crescătorilor de bovine: «Vom relua exporturile spre Italia»

 

CCIRO Italia contribuie la creșterea exporturilor românești spre Italia. În urma întânirii de marți, 29 septembrie de la Ministerul Agriculturii de la București, la care au participat reprezentanți ai crescătorilor români, ai importatorilor italieni și ai autorităților sanitar-veterinare din cele două țări, a fost convenit un parcurs eficient pentru carantinarea animalelor, în vederea reluării exporturilor. În acest sens, vor fi autorizate ferme de carantină pentru eliminarea suspiciunii de boala limbii albastre, din cauza căreia exporturile românești de animale vii au fost restricționate, încă din 2014.

Este incredibil că până în septembrie 2015 nu a fost autorizată încă nicio structură de carantină, pentru aplicarea articolelor 3 și 4 din Regulamentul CE 1266/2007 care prevăd modalitatea de depășire a restricțiilor în condițiile existenței suspiciunii de boala limbii albastre.

Întâlnirea din 29 septembrie, convocată de CCIRO Italia în colaborare cu Ministerul Agriculturii, a fost un mare pas înainte. După întâlnire, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine, care a participat la întâlnire, a anunțat că fermierii asociați vor urma imediat procedura de autorizare ca ferme de carantină, pentru a putea îndeplini cererile societăților interesate în achiziționarea de bovine de carne. Președintele Asociația Crescătorilor menționate, Ovidiu - Justin Paraschiv, a propus președintelui Camerei de Comerț și Industriei a României în Italia, Eugen Terteleac, un parteneriat pentru creșterea prezenței exportatorilor români de carne în Italia.

Delegația italiană s-a întâlnit și cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a promis tot sprijinul instituțional pentru reluarea exporturilor românești de animale către Italia.

Boala limbii albastre, depistată în multe localități din România, afectează în special ovinele, dar şi bovinele şi caprele. Din cauza acestei boli, exportul animalelor vii în Uniunea Europeană a fost restricţionat. Potrivit Regulamentului CE 1266/2007, exporturile de animale vii pot fi făcute dacă acestea stau în carantină un anumit interval de timp, după care sunt supuse testelor de boală, iar testele au rezultat negativ.

Camera de Comerț și Industrie a României in Italia (CCIRO Italia), înființată la Roma în 2013, are ca principale obiective dezvoltarea relațiilor economice între România și Italia, sprijinirea întreprinzătorilor români din Italia și a celor italieni care vor să investească în România, atragerea de investiții străine către economia românească, promovarea și îmbunătățirea imaginii României în străinătate.

 

Biroul de comunicare CCIRO Italia

 

 

 


Agromonitor

Facebook Like

Ultimele noutati

  • Bovine

    Principalele rase de bovine crescute in Romania Rasele de bovine se împart în : 1) Rase de lapte; 2)...

  • Cresterea porcinelor

    Activitatea de crestere si ingrasare a porcilor se desfasoara in patru sectoare care sunt:

Articole ACEBOP

Login Form