ACEBOP a participat la reuniunea Consiliului Director al Federatiei PRO AGRO din data de 16 septembrie 2015

- U.E. va aloca 12 milioane euro pentru sectorul zootehnic din Romania in vederea acoperirii pierderilor declansate de embargoul cu Rusia.

Pentru a atrage aceasta suma, fiecare sector va face propuneri care vor fi prezentate MADR- institutia care gestioneaza aceste fonduri.

- Stadiul demersurilor pentru acoperirea pierderilor de venit datorate secetei: pentru persoane fizice : 200 lei, pentru juridice 400 lei/ha. Pentru sectorul zootehnic : ACEBOP a propus sa se acopere pierderile de venit la porc si pasare pentru mortalitate si furaj. Presedintele PRO AGRO va sustine aceasta propunere astazi la intalnirea cu ministrul agriculturii.

- Introducerea schemelor de calitate si bunastare, activarea Masurii 14 pentru bunastarea animalelor : prioritati ale PRO AGRO, deocamdata nu au fost facute progrese.

-  Redobandirea calitatii de membru cu drepturi depline la COPA-COCEGA: dl. Dumitru si dl. Bercu vor fi prezenti la Praesidia PRO AGRO in 24 si 25 septembrie.

 Presedintele PRO AGRO a sustinut faptul ca va prezenta adevarul si va solicita intrarea PRO AGRO in COPA COCEGA dupa aparitia HG prin care plata cotizatiei va fi sustinuta din bugetul MADR. La intrare, Romania va beneficia de 12 voturi, la fel ca Polonia, Germania si Franta.

- Situatia financiara  a federatiei : cenzorul a prezentat cateva date din raportul pe 2013, din care rezulta ca sunt plati facute prin banca, dar multe nu sunt insotite de facturi. S-a dat termen dlui Bercu sa verifice documentele contabile- 1 luna, alaturi de cenzor.

 In fiecare zi de vineri a saptamanii va raporta catre toti membrii stadiul verificarilor. Presedintele a propus demararea unui audit financiar pe care il va acoperi la plata printr-o sponsorizare. Cenzorul a propus sa fie schimbata firma care asigura seviciile de contabilitate. Firma « Creative Corner » prin dl. Cozac a facut plangere penala dlui Jurconi pentru suma restanta la plata de 12000 euro.

 In acelasi timp, PRO AGRO  trebuie sa primeasca de la Fondul Mutual suma de 20512 lei. A fost transmisa situatia la zi a cotizatiilor. Au fost calculate trimestrial, ACEBOP : de achitat pana in 21 sept. 3000 lei.

- Pana la sfarsitul anului membrii PRO AGRO vor transmite strategiile de sector (porc,vita, pasare, cereale, vin, etc)  documente care vor fi prezentate public ca strategie centralizata  PRO AGRO.

- Se va transmite de catre secretariatul PRO AGRO legislatia referitoare la OIPA (org. interprofesionale agricole), in vederea revizuirii acesteia.

- Legea cooperativelor : in dezbatere publica pana in data de 20 sept. Saptamana urmatoare se incearca o intalnire cu ministrul agriculturii pentru prezentarea propunerilor de modificare.

Inafara discutiilor din Consiliul Director, au fost puse bazele unei colaborari pentru crearea “OIPA BOVINE”- membrii fondatori: ACEBOP si APAR. Va fi propusa spre aprobare presedintelui ACEBOP.

Din partea ACEBOP a participat  Mary-Eugenia Pană.

 

 


Agromonitor

Facebook Like

Ultimele noutati

  • Bovine

    Principalele rase de bovine crescute in Romania Rasele de bovine se împart în : 1) Rase de lapte; 2)...

  • Cresterea porcinelor

    Activitatea de crestere si ingrasare a porcilor se desfasoara in patru sectoare care sunt:

Articole ACEBOP

Login Form