UNDE PLECI TU PORCULE? SPRE MEXIC? SPRE U.E.?

Întrebare cu solicitare de răspuns scris E-007451/2015 către  Comisie - 130 –adresată de parlamentar, dl. Daniel Buda (PPE).

Subiect: România dorește ridicarea măsurilor de limitare a mișcărilor de porci vii către alte state membre.

Uniunea Europeană are o ocazie importantă  prin România in relaţia comercială pe sectorul de porc cu Mexic, ocazie pe care statele membre o aşteaptă de 12 ani.

 Mexic ar putea fi cel mai mare importatorde carne de porc  după China, în cazul în care embargoul rusesc nu este ridicat în acest an.

În urma auditului mexican din  luna iunie, în cazul în care rezultatele  raportului  vor fi favorabile, România consideră că nu există probleme care ar putea   interzice  exportul de  carne în Mexic. De  asemenea, trebuie să se aibe in vedere faptul că   nu au existat plângeri împotriva exporturilor  României de porcine - în ceea ce privește sănătatea  animalelor sau calitatea carcasei.

Ce alte măsuri ar trebui luate pentru ca, în cazul în care rezultatul auditului va fi  pozitiv, România să nu fie exclusă  de pe lista țărilor exportatoare?

Raspuns dat de domnul Andriukaitis în numele Comisiei:

Comisia Europeană, împreună cu statele membre, lucrează, dina nul  2013, la un proiect care ar putea duce  Mexicul  la recunoașterea  Uniunii Europene ca exportator cu drepturi depline.

Acest exercițiu nu include porcii vii.

Comisia și statele membre interesate în exportul către  Mexic au răspuns unui chestionar și au fost schimbate   informații cu autoritățile mexicane pentru a pregăti exercițiul de echivalență.

România a aderat la acest exercițiu  după  celelalte state membre și a completat  chestionarele mai târziu cu două săptămâni înainte de începerea auditului. Cu toate acestea, Comisia a insistat ca autoritățile mexicane să accepte  raspunsul la chestionar al  României.

 Mexicul  va lua o decizie în funcție de rezultatul acestor audituri. Comisia nu poate anticipa decizia care va fi  luată de către autoritățile mexicane.”

Raportul Mexicului pentru auditul realizat in Statele Membre va fi publicat la jumătatea lunii august.

 

Sursa : U.E.C.B.V.


Agromonitor

Facebook Like

Ultimele noutati

  • Bovine

    Principalele rase de bovine crescute in Romania Rasele de bovine se împart în : 1) Rase de lapte; 2)...

  • Cresterea porcinelor

    Activitatea de crestere si ingrasare a porcilor se desfasoara in patru sectoare care sunt:

Articole ACEBOP

Login Form