PENTRU PRIMA DATĂ, IN CADRUL CELEI DE a 83-a ADUNĂRI GENERALE A OFICIULUI INTERNATIONAL DE EPIZOOTII, UN STAT DIN BRAZILIA VA FI RECUNOSCUT CA LIBER DE PESTĂ PORCINĂ CLASICĂ!

 

Este  vorba de statul SANTA-CATARINA, un teritoriu brazilian interesant  şi prosper.

Interesant datorită populaţiei majoritare imigrante deosebit de diversă: culturi germane, austriece, italiene, norvegiană, suedeză, olandeză,din  Azore și imigranți danezi.

 Santa Catarina a fost unul dintre puținele state din Brazilia,  au fost colonizate printr-un  sistem de  colonizare special, cu imigranți provenind în principal din Germania modernă, Austria, Italia, Scandinavia, Polonia, Țările de Jos, Rusia, Ucraina, Spania, Franța, Elveția, Luxemburg, Lituania, Finlanda și Letonia.

Statul respectiv este cel mai mare producător și exportator de carne de porc din Brazilia,  cu 10 mii de întreprinderi agricole integrate  și care produce anual circa 850.000 de tone de carne de porc.

Secretarul de stat  pentru agricultură și pescuit, Moacir Sopelsa, directorul Departamentului de Sănătate Animală din cadrul Ministerului Agriculturii, Zootehniei și Alimentației, Guilherme Henrique Marques, în cadrul  Comitetul științific din 24 aprilie 2015, au anunţat că statul Santa Catarina va fi recunoscut   pe plan internațional ca zonă liberă de pestă porcină clasică, in cadrul celei de a  83-a  Adunări  Generale  a OIE, care va avea loc mai 2015 la Paris.

Este prima dată când Oficiul Internaţional de Epizootii certifică zone dintr-o ţară ca fiind indemne de pesta porcină clasică.

Acest lucru a fost perceput a fi deosebit de favorabil  pentru cucerirea de către Brazilia a noi  piețe pentru carnea de porc.

Pentru România inseamnă o deschidere de drum in cazul in care nu va fi acceptată modificarea Deciziei UE 764/2013, având un asemenea precedent.

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine pregăteşte in acest sens un proiect care va fi pus in discuţia factorilor responsabili pentru mişcarea porcilor din România.

 

 


Agromonitor

Facebook Like

Ultimele noutati

  • Bovine

    Principalele rase de bovine crescute in Romania Rasele de bovine se împart în : 1) Rase de lapte; 2)...

  • Cresterea porcinelor

    Activitatea de crestere si ingrasare a porcilor se desfasoara in patru sectoare care sunt:

Articole ACEBOP

Login Form