News A.C.E.B.O.P.:

 

Astăzi a avut loc  reuniunea   conducerii A.N.S.V.S.A. şi a reprezentanţilor Federaţiei Pro-Agro şi Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de bovine, Ovine şi Porcine.

Au fost abordate două teme de importanţă majoră pentru comerţul cu animale:

1. vaccinarea impotriva febrei catarale ovine:

- sectorul privat menţine poziţia de vaccinare voluntară (exprimată in noiembrie 2014) in cadrul exploataţiilor comerciale de vaci de lapte. Insistă asupra notificării pe pagina de web a A.N.S.V.S.A. a exploataţiilor comerciale  care şi-au exprimat poziţia pro-vaccinare, propunere agreată de directorul general al autorităţii;

-reprezentanţii sectorului privat de carne  menţin aderarea la programul de verificare serologică lotizată a rumegătoarelor de carne inainte de export, fără vaccinare, pe cheltuiala exportatorilor;

- conducerea A.N.S.V.S.A. a invitat un expert al Comisiei Europene care va participa la discuţii cu reprezentanţii crescătorilor de rumegătoare din România pentru evaluarea şanselor unui program de vaccinare impotriva febrei catarale ovine. Iniţiativa A.N.S.V.S.A. a fost bine primită de asociaţii pentru că este de fapt prima iniţiativă de dialog tripartit din sistemul veterinar, realizată sub noua conducere a A.N.S.V.S.A;

2. ridicarea restricţiilor mişcării porcului viu din România către alte state membre:

- există o oportunitate şi aceasta se numeşte exportul U.E. către Mexic,aşteptat de statele membre de 12 ani (al doilea stat ca putere importatoare după China, in situaţia in care nu se prevede ridicarea embargoului rus in 2015) .

 A.C.E.B.O.P. a subliniat faptul că incepând cu anul 2014, fermierii din asociaţie au realizat exporturi de porc viu spre diferite ţări terţe, exporturi care nu au fost insoţite de reclamaţii privind sănătatea animalelor sau calitatea carcaselor. 

Este momentul ca România să işi ceară drepturile conform principiilor  Politicii Agrare Comune. In urma auditului Mexicului din luna iunie, dacă raportul va fi favorabil, nu va mai exista  nici o scuză/tergiversare din partea Comisiei Europene pentru scoaterea României de pe lista neagră a statelor membre exportatoare de porc viu.

 

Concluzii:

 reuniunea de astăzi s-a desfăşurat intr-un spirit de parteneriat constructiv, cu menţinerea poziţiei asociaţiilor private de nonvaccinare a rumegătoarelor de carne şi de continuare a demersurilor pentru implementarea programului A.C.E.B.O.P. de mişcare a porcului viu din România către celelalte state membre ale U.E.

 

 


Agromonitor

Facebook Like

Ultimele noutati

  • Bovine

    Principalele rase de bovine crescute in Romania Rasele de bovine se împart în : 1) Rase de lapte; 2)...

  • Cresterea porcinelor

    Activitatea de crestere si ingrasare a porcilor se desfasoara in patru sectoare care sunt:

Articole ACEBOP

Login Form