Pro Agro se opune vaccinării contra bolii limbii albastre

Pro Agro se opune vaccinării contra bolii limbii albastre
 
Companii-Afaceri
07.04.2015
Federația Națională Pro Agro, prin asociaţiile afiliate de crescători şi comercianţi de bovine şi ovine din România, îşi susţine poziţia contrară vaccinării rumegătoarelor contra bolii limbii albastre.

Demersurile actuale făcute de ANSVSA fără acordul crescătorilor de rumegătoare şi în special al rumegătoarelor de carne, sunt contrare principiilor circulaţiei libere (PAC) a mărfurilor, menţionează Pro Agro.

Potrivit Federaţiei, Directorul General al ANSVSA, Dr. Cristian Duicu, a manifestat o poziţie reconciliantă în problema febrei catarale ovine, afirmând în cadrul unei reuniuni că au fost invitaţi experţi ai CE pentru a evalua necesitatea vaccinării, asigurând asociaţiile de fermieri că va invita şi reprezentanţii acestora la discuţii.

Înainte de apariţia declaraţiei in presă a actualului preşedinte ANSVSA, săptămâna trecută, federaţia Pro Agro transmite că a a solicitat printr-o adresă oficială Convocarea Consiliului Consultativ al ANSVSA pentru rediscutarea problemei vaccinării şi a soluţiilor propuse cu ocazia incetării perioadei "liber de germeni bluetongue" (aprilie 2015) pentru a nu ingrădi şi în anul 2015 comerţul fermierilor cu statele din Orientul Mijlociu.

"Nu s-a primit răspuns la adresă iar conducerea ANSVSA face declaraţii in presă fără a cunoaşte punctul de vedere al fermierilor, fapt care a dus la acutizarea nemulţumirilor acestora", transmite Pro Agro.

Federaţia informează că în cursul zilei de astăzi s-a purtat o discuţie cu AMAN, principala ţintă a fermierilor români în comerţul cu rumegătoare, pentru a cunoaşte poziţia Iordaniei privind vaccinarea contra bluetongue.

Pro Agro precizează că Iordania aşteaptă punctul de vedere al ANSVSA pentru demararea activităţilor comerciale şi a solicitat în acest sens, testarea fiecărei ovine/bovine (costului unui test este de aproximativ 50 euro/cap animal), ca o condiţie comercială - cu un test care să demonstreze vaccinarea - în eventualitatea în care se va demara un program de vaccinare contra febrei catarale ovine în România. De asemenea, un test care să demonstreze că animalul este sănătos costă 3 euro.

"Mai pe înţelesul tuturor, pentru a exporta o ovină/bovină în Iordania, bugetul României va plăti vaccinul şi manopera de vaccinare, suma va fi apoi suportată de Comisia Europeană în procent posibil de 50% iar fermierul va plăti aproximativ 50 euro pentru a demonstra că a vaccinat animalul, iar preţul unui miel la export variind între 45 şi 60 de euro!", se spune în comunicatul de presă al Pro Agro.

Federaţia a anexat şi poziţia federaţiei comunicată atât către Primul Ministru al României cât şi către Comisia Europeană şi toate uniunile, federaţiile partenere din Europa cu următoarele propuneri: neimplicarea bugetului naţional şi al Comisiei Europene în cheltuirea a 10,2 milioane euro pentru un program de vaccinare care va decapita exportul de rumegătoare al României, verificarea/testarea serologică a animalelor la export pe cheltuiala exportatorului, vaccinarea voluntară a fermelor de vaci de lapte cu afişarea transparentă a acestora pe site-ul ANSVSA.
  Elena Deacu
 

inapoi  
 
 

Agromonitor

Facebook Like

Ultimele noutati

  • Bovine

    Principalele rase de bovine crescute in Romania Rasele de bovine se împart în : 1) Rase de lapte; 2)...

  • Cresterea porcinelor

    Activitatea de crestere si ingrasare a porcilor se desfasoara in patru sectoare care sunt:

Articole ACEBOP

Login Form