Europarlamentarul Daniel Buda a adresaT Comisiei Europene intrebări cu solicitare de răspuns privind posibilele ajutoare pentru România in contextul pierderilor crescătorilor de ovine, datorate evoluţiei din 2014 a febrei catarale ovine ( E-010728 -

Subiect: Impactul bolii limbii albastre cu privire la creşterea oilor in România

« Crescătorii de ovine  din România au suferit pierderi de peste 8 milioane de euro ca urmare a bolii limbii albastre. În mod normal, din România sunt exportate peste cinci milioane de capete . Cu toate acestea, țări precum Iordania, Libia, Liban și Turcia și-au suspendat  importurile de ovine din România ca urmare a răspândirii bolii.

Peste un milion de capete de oi  au rămas nevândute  în ultimele trei luni.

Excedentele mari la ferme au cauzat o scădere drastică a prețurilor și in acelaşi timp saturația  pieței românești, agravată de consumul  relativ redus de carne de oaie  la intern.

În timp ce restricțiile la export nu se aplică la carnea procesată, procesatorii  plătesc prețuri foarte mici pentru aceasta.

Crescătorii de ovine au nevoie urgentă  de finanțare pentru  centre mici de prelucrare şi congelare ca cât şi de un program de monitorizare atentă a sănătăţii pentru a reduce pierderile prin avort, aşa cum s-a intâmplat in iarna aceasta.

Exporturile de ovine  trebuie să fie în considerate o  prioritate în ceea ce privește finanțarea de urgență pentru identificarea de noi piețe de desfacere.

Având în vedere cele de mai sus, avem următoarele intrebări:

1. Ce fonduri are la dispoziție Comisia pentru a asista crescătorii  de ovine afectaţi?

2. Ce măsuri specifice a luat Comisia până în prezent în vederea încheierii de noi contracte de export cu țările terțe?

Răspunsul dat de dl Vytenis Andriukaitis în numele Comisiei:

1.      Regulamentul (UE) nr 652/2014 prevede, printre altele,  contribuţii  financiare ale UE pentru punerea în aplicare a programelor pentru boala limbii albastre (BT), de eradicare și control, efectuate de către statele membre (programe cofinanţate).

2.       După mai multe focare de BT în România începând cu luna august 2014, precum și în scopul de a controla și eradica boala, Comisia va cofinanța un program național care include vaccinarea tuturor rumegătoarelor domestice receptive  in România.

Suma totală alocată de UE pentru susținerea programului menționat mai sus şi care va trebui să  se desfășoare în România în 2015, este mai mare de 10 000 000 EUR.

3.       Comisia nu a luat măsuri specifice în vederea încheierii de noi contracte de export cu țările terțe, deoarece aceasta este o competență a operatorilor

4.       Comisia este întotdeauna vigilentă  in a contactai țările terțe pentru a se asigura că normele OIE sunt aplicate corect.

 

 

 


Agromonitor

Facebook Like

Ultimele noutati

  • Bovine

    Principalele rase de bovine crescute in Romania Rasele de bovine se împart în : 1) Rase de lapte; 2)...

  • Cresterea porcinelor

    Activitatea de crestere si ingrasare a porcilor se desfasoara in patru sectoare care sunt:

Articole ACEBOP

Login Form