VIZITA COMISARULUI PENTRU AGRICULTURA IN ROMANIA: REPREZENTANTA UE LA BUCURESTI, ACEBOP A PARTICIPAT.

Comisionarul Phil Hogan a fost reprezentantul unei asociaţii rurale timp de 32 de ani. La prima alegere a dânsului, s-a confruntat cu o problemă existentă in România astăzi: migraţia forţei de muncă, pe care nu o susţine datorită riscului privind scăderea nivelului de educaţie al copiilor, rămaşi acasă. Astăzi este Comisarul UE pe probleme de agricultură, inlocuindu-l pe domnul Comisar Cioloş.

Vizitele făcute in România şi mai ales vizita fermei de porcine de ieri i-au intărit optimismul privind implementarea politicilor europene de o manieră inteligentă. Noi nu putem decât să ne bucurăm, pentru că o imagine pozitivă normal asigură o bilă albă in programul României de mişcare a porcului viu spre alte state membre.

Foarte important este faptul că România prezintă un risc mare in zona ratei sărăciei, 40,4% din populaţie fiind săracă şi cu risc mare social, comparând cu alte state comunitare, cu o rată a sărăciei de 24,5% (in 2013).

Phil Hogan a subliniat faptul că in România, sărăcia este deosebit de extinsă, mai ales in spaţiul rural. Din acest motiv sprijină politica ministrului agriculturii României, focusată pe ajutorul acordat micilor fermieri şi mai ales celor tineri.
Există un interes deosebit faţă de sectorul de fructe. Domnul Comisar a sugerat necesitatea bazei legale pentru functionarea fondurilor mutuale.
Proiectul LEADER, care in urmă cu câţiva ani era considerat sortit eşecului in România, a evolut pozitiv, prin absorbţia a 33% din fonduri.
Se consideră insă că ar trebui să fie mult mai focusat pe problemele minorităţilor.

Pentru noul PNDR 2014-2020, România are ambiţii mari, cum ar fi crearea a 27000 locuri de muncă in zona rurală, care vor asigura servicii de bază şi infrastructură pentru 2,6 locuitori din zonele rurale.

Nu au fost precizate date, informaţii privind poziţia U.E. vizavi de PNDR 2014-2020 pentru România.

 
 

Agromonitor

Facebook Like

Ultimele noutati

  • Bovine

    Principalele rase de bovine crescute in Romania Rasele de bovine se împart în : 1) Rase de lapte; 2)...

  • Cresterea porcinelor

    Activitatea de crestere si ingrasare a porcilor se desfasoara in patru sectoare care sunt:

Articole ACEBOP

Login Form