SPRIJINUL VOLUNTAR CUPLAT ÎN ZOOTEHNIE ŞI CONDIŢIILE DE ELIGIBILITATE

 

 

Sprijinul voluntar cuplat în zootehnie se acordă pentru vaca de lapte, vaca de carne, bivol, oi, capre şi viermi de mătase. Comisia Europeană a făcut comentarii doar pentru oile românilor, fiindcă este un sector care se află în ascensiune, nu în regres. Pentru că acest sprijin se acordă doar sectoarelor în declin, pnetru a-l stopa, nu pentru a creşte producţia şi nici efectivele de animale.

“La vaca de lapte, avem 300.000 de capete, iar la vaca de carne - 35.000, domeniu considerat în creştere. Sumele respective se vor împărţi la numărul de animale eligibile şi aici e marea problemă. Aceste sume vin suplimentar peste ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT, fostul CNDP - subvenţia pe cap).
Toţi fermierii vor primi ANT cu data de referinţă 31 ianuarie 2013 până în 2020, în sistem regresiv. Rezerva rămasă de anul trecut ne permite să luăm în acest an nișşte bani în plus. Sumele alocate se împart la cele 300.000 de vaci de lapte. Dacă există 300.000 de vaci de lapte, luăm toată suma. Dacă există mai multe vaci, se împarte aceeaşi sumă la efective. Nu avem voie să depăşim 250 de euro la vaca de lapte, 300 de euro la vaca de carne sau 90 de euro la bivol. Nu avem voie să dăm niciun leu mai mult, chiar dacă nu avem efectivele anunţate“, explică Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.

Condiţii de eligibilitate
La taurine, condiţiile de eligibilitate sunt următoarele: fermele au minim 10 vaci cu lapte, până la 250 de vaci maxim. 
Aceste vaci trebuie să producă minim 4.000 de litri la o lactație și să aibă maxim 8 ani. “Fermierul trebuie să efectueze controlul oficial al performanţelor. Dacă, de exemplu, avem 10 vaci în grajd și numai două sunt eligibile, adică au peste 4.000 de litri la o lactație, pentru acele două vaci luăm sprijinul. Actul normativ pe care îl avem acum privind înscrierea în COP și în Registrul Genealogic se referă doar la fermele care depășesc 20 de capete. Începând cu 2016, APIA nu va mai cere obligatoriu înscrierea în Registrul Genealogic pentru a primi ANT, pentru că apare sprijinul voluntar cuplat. Și atunci, se va păstra obligativitatea de a fi înscris în Registru și în COP doar pentru sprijinul voluntar cuplat. Termenul pentru depunerea cererilor pentru COP s-a prelungit deja până pe 6 februarie“, a spus Claudiu Frânc. 

Până acum, persoanele fizice plăteau 100% costurile COP. A apărut Legea 145 privind atestatul de producător și certificatul de comercializare, care trebuie eliberate de primării. Consiliile județene trebuie să le tipărească. Dacă persoana fizică depune la dosar atestatul de producător și certificatul de comercializare, va fi decontat 70% din valoarea COP și 100% Registrul Genealogic. “Sperăm să facem același lucru și pentru cei care se află cu peste 5.000 de euro transformați în persoane fizice, ca să beneficieze de aceste plăți.“ 

Această schemă a funcționat până în 2014 doar pentru zona defavorizată. Dar nu se mai acordă subvenții pentru zona defavorizată, se dă la nivel național. Schema pe zona defavorizată dispare.
 
La vaca pentru carne, efectivul maxim de vaci este 250 de capete. Efectivul minim este 10 capete. Chiar dacă ferma are 300 sau 500 de vaci, va primi banii doar pentru 250. Sigur că și fermierii mari vor fi nemulţumiţi că nu vor primi sprijin pentru toate animalele. La efectivul matcă de carne, vârsta maximă pentru sprijin este 10 ani. Este obligatorie înscrierea în Registrul Genealogic. Ferma declarată de carne nu mai are voie să vândă lapte. Intră la carne și Bălţata, varietăţile româneşti de carne şi metişii lor.

Sprijinul voluntar cuplat la vaca pentru carne este de 300 de euro în 2015, până la 375 de euro în 2020. 

Pentru efectivul matcă se primește sprijinul până ce vacile împlinesc 10 ani, inclusiv taurii. Pentru tineretul aflat la îngrășare, se acordă sprijinul doar o dată în viața lor. 

La bivoli, se acordă pentru fermele care au de la un exemplar la 100 de capete, dar să fie cuprinși în Registrul Genealogic. 

La oi, problema mare este efectivul în creștere rapidă. Există 10 milioane de oi și se acordă sprijinul pentru 3,5 milioane. 

 

 


Agromonitor

Facebook Like

Ultimele noutati

  • Bovine

    Principalele rase de bovine crescute in Romania Rasele de bovine se împart în : 1) Rase de lapte; 2)...

  • Cresterea porcinelor

    Activitatea de crestere si ingrasare a porcilor se desfasoara in patru sectoare care sunt:

Articole ACEBOP

Login Form