DE CE ESTE NECESARĂ RECUNOAŞTEREA OFICIALĂ DE CĂTRE O.I.E. A STATUTULUI OFICIAL AL ROMÂNIEI IN DIRECŢIA PESTEI PORCINE CLASICE?

 

Recunoaşterea oficială a statutului statelor membre O.I.E are o importanţă deosebită pentru comerţul internaţional şi constituie una dintre cele mai importante legături intre O.I.E (Oficiul International de Epizootii) si WTO (World Trading Organisation).

Din anul  1998, pe baza protocolului oficial dintre WTO si OIE, a fost recunoscut mandatul OIE pentru recunoaşterea bolilor si a statutului de  « liber de boală » al statelor membre OIE (protocolul SPS).

O ţară poate pierde sau câştiga  in  faţa partenerilor existenţi  sau  potenţiali, in funcţie de recunoaşterea oficială a statutului unei ţări faţă de anumite boli.

Prin câştigarea si menţinerea statutului oficial, o ţară  poate demonstra şi transparenţa sa pentru promovarea sănătăţii animale şi sănătăţii publice, câştigând increderea partenerilor şi a comunităţii internaţionale.

 

Obţinerea, pierderea  şi redobândirea statutului faţă de o boală oficială sunt activităţi organizate de O.I.E de o manieră transparentă, guvernată de « Procedurile Operaţionale Standard ». (site Oficiul International de Epizootii : www.oie.int ).


Agromonitor

Facebook Like

Ultimele noutati

  • Bovine

    Principalele rase de bovine crescute in Romania Rasele de bovine se împart în : 1) Rase de lapte; 2)...

  • Cresterea porcinelor

    Activitatea de crestere si ingrasare a porcilor se desfasoara in patru sectoare care sunt:

Articole ACEBOP

Login Form