Boala limbii albastre (Bluetongue)

 

Boala limbii albastre (Bluetongue)

Description: Boala limbii albastre BluetongueBoala limbii albastre afecteaza in principal oile, vacile si caprele. Imediat ce contacteaza virusul, acestea nu se mai pot misca si nici sa manance. Slabesc mult si, pentru a nu se raspandi virusul, trebuie imediat sacrificate. Maladia limbii albastre nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea oamenilor. Carnea si produsele lactate de la animalele bolnave pot fi consumate fara restrictii.


Boala a fost cunoscuta inca din a doua jumatate a secolului trecut, odata cu intensificarea cresterii oilor merinos in Africa de Sud. Ulterior, boala este semnalata in Cipru, Turcia, Israel, Portugalia, Spania, Pakistan, Australia, Bulgaria, Grecia, etc. Boala limbii albastre sau febra catarala a oilor este o boala infectioasa intalnita cu precadere la oi, caracterizata prin inflamatia catarala sau ulcero-necrotica a mucoasei nazale, bucale si a bureletului coronanian.

Etiologie 
Agentul cauzal este un virus din familia Reoviridae, transmis de insecte din genul Culicoides.

Caractere epidemiologice
In conditii naturale sunt receptive ovinele si mai putin caprinele si taurinele. Sursele de infectie sunt reprezentate de animalele bolnave sau cele trecute prin boala, precum si de insectele care s-au hranit cu sangele animalelor bolnave. In organismele animalelor trecute prin boala virusul persista pana la 4 luni.

Description: Boala limbii albastre Bluetongue 2Transmiterea se realizeaza de regula pe cale indirecta prin intermediul insectelor hematofage, transmiterea directa de la animal la animal jucand un rol neglijabil.

Boala are un caracter sezonier, este frecvent intalnita spre sfarsitul verii in regiunile ploioase si cu terenuri irigate, cand numarul insectelor hematofage este in crestere. Odata cu disparitia acestor insecte boala dispare, dar reapare in sezonul urmator datorita rezistentei mari a virusului la animalele trecute prin boala si in insecte.


Tablou clinic

Durata perioadei de incubatie este de 3-8 zile. Evolutia poate fi acuta, subacuta si avortata.

Forma acuta (maligna) evolueaza la inceputul enzootiei si se manifesta prin hipertermie, ce dureaza 2-3 zile, dispnee, stare depresiva si hipertermia mucoasei bucale si a pielii de pe fata, urechi si picioare. Limba este puternic tumefiata de culoare violacee, cianozata, de unde si denumirea "boala limbii albastre".

Description: Boala limbii albastre Bluetongue 4

Animalul tine gura intredeschisa, din care se scurge o saliva abundenta. Pe acest fond congestiv-inflamator, apar eroziuni cu diametrul de 2-4 mm pe buze, gingii, limba si pe papilele din cavitatea bucala; uneori pot sa apara si ulceratii si hemoragii. Mucoasa nazala este congestionata, iar din fosele nazale se scurge o secretie, la inceput seroasa care dupa cateva zile devine un jetaj mucopurulent.

Secretia se usuca in jurul narinelor, formeaza cruste iar respiratia devine accelerata, uneori chiar dispneica.

Description: Boala limbii albastre Bluetongue 5

Zona coronara mai ales la nivelul membrelor posterioare este congestionata, hiperemiata, cu prezenta unor liziere violacee, hemoragice.

Description: Boala limbii albastre Bluetongue 6

Oile bolnave prezinta adinamie, stau nemiscate, iar daca sunt fortate sa mearga o fac in genunchi si pe coate. In unele cazuri pot sa apara si pierderi ale lanii, pot aparea conjunctivite, cheratite, diaree frecvent sanguinolenta.

Description: Boala limbii albastre Bluetongue 3

Se manifesta si prin fenomene nervoase: frisoane, stare de prostratie, iar moartea animalului se produce dupa 8-19 zile in 70-90% din cazuri.

Forma subacuta este forma cea mai obisnuita si mai frecventa. Are o evolutie exploziva si maligna, are aceleasi manifestari clinice ca in forma acuta, dureaza 2-3 saptamani si se termina prin vindecare sau moarte, rata mortalitatii fiind de 20-60%.

Forma avortata se caracterizeaza prin manifestari clinice discrete. Animalele prezinta indispozitie, oboseala, sunt febrile si au forme usoare de stomatita si rinita catarala. Boala dureaza cateva zile si animalul se vindeca spontan.


Diagnostic diferential se face fata de :

·          

·         febra aftoasa ce produce leziuni veziculare in cavitarea bucala, pe uger si picioare

·         ectima contagioasa se intalneste la tineretul sugar si se caracterizeaza prin leziuni - papule pe buze, uger, picioare, cavitatea bucala

·         variola


Examenele de laborator, virusologice si histopatologice sunt edificatoare in stabilirea unui diagnostic corespunzator.


Importanta economica a bolii este deosebita datorita pierderilor mari pe care le produce: mortalitate si malformatii ale fetusilor, caderea lanii, incapacitatea fizica-productiva a oilor si mieilor afectati, posibilitatea transmiterii si la taurine, caprine, precum si cheltuieli cu imunizari si restrictii sanitar-veterinare.


Medic veterinar
Dr. Diana Galatanu

 

 


Agromonitor

Facebook Like

Ultimele noutati

  • Bovine

    Principalele rase de bovine crescute in Romania Rasele de bovine se împart în : 1) Rase de lapte; 2)...

  • Cresterea porcinelor

    Activitatea de crestere si ingrasare a porcilor se desfasoara in patru sectoare care sunt:

Articole ACEBOP

Login Form