Vaccinarea contra Bluetongue

- Există un program de vaccinare voluntară contra febrei catarale ovine (boala limbii albastre sau bluetongue); cine doreste sa vaccineze, se inscrie pe lista ANSVSA, semnează o declaraţie că doreşte să vaccineze si plăteşte.

- Fermierii care nu prevăd acţiuni de expor tineret, cei care cresc ovinele pentru producţia de lapte si-au manifestat dorinta sa vaccineze - deşi virusul este activ doar trei luni si nu se transmite decat prin intepatura (a se vedea documentul anexat « info despre boala »). In plus, costul vaccinului-cap de animal este de 0,8 euro la ovine si caprine şi de 1,2 euro-cap la bovine. Adăugaţi manopera de vaccinare (3,24 lei/cap ovină, caprină şi 6 lei/cap bovină) şi inmulţiţi cu nr. de capete; credeţi că se justifică?

-In certificatele sanitare veterinare pentru ţări terţe (arabe) există următoarele exigenţe la import:

1)- animalele să provină din teritorii indemne de bluetongue de cel putin 12 luni;

2)- animalele să provină din teritorii in care nu s-a vaccinat in ultimele 12 luni.

 

- Vaccinarea se face numai in anotimpul rece; in 2014, in Romania a evoluat serotipul viral B4; in aprilie poate apare serotipul B8 sau alt serotip, deci prima vaccinare nu va mai fi eficienta; in plus, animale vaccinate  nu mai corespund punctului 2 de mai sus.


Agromonitor

Facebook Like

Ultimele noutati

  • Bovine

    Principalele rase de bovine crescute in Romania Rasele de bovine se împart în : 1) Rase de lapte; 2)...

  • Cresterea porcinelor

    Activitatea de crestere si ingrasare a porcilor se desfasoara in patru sectoare care sunt:

Articole ACEBOP

Login Form