Romania nu poate utiliza certificatul armonizat al UE cu Turcia in comertul cu bovine vii.

Statutul de tara cu risc neglijabil pentru ESB  a fost suspendat in octombrie 2014 pana la rezolvarea primului caz confirmat in luna mai. Mai exact, in data de 20 octombrie 2014, a fost amendata Decizia CE 2007/453 alin.i(5) privind  statutul Romaniei in relatia cu ESB.

In certificatul de sanatate veterinara cu care bovinele circula spre Turcia este inscrisa o conditie pe care Romania nu o indeplineste astazi: Cap. II alin. 1.3. : » tara exportatoare trebuie sa fie recunoscuta ca avand un risc neglijabil sau controlat, in raport cu ESB ».

 

Propuneri A.C.E.B.O.P. pentru incetarea crizei ESB :

- lobby pentru modificarea cap.III alin.1.3. al certificatului european de comert cu bovine vii cu Turcia, prin introduserea specificarii : « cu exceptia cazurilor de ESB atipic » ;

- plata analizelor de laborator pentru ESB  in abatoarele din Turcia de catre Romania – la bovinele in varsta de peste 2 ani.

 

 

A.C.E.B.O.P.  a transmis saptamana trecuta propunerile de mai sus catre U.E.C.B.V. pentru a fi sustinute in urmatoarea runda de negocieri a certificatelor sanitare veterinare  UE cu Turcia.


Agromonitor

Facebook Like

Ultimele noutati

  • Bovine

    Principalele rase de bovine crescute in Romania Rasele de bovine se împart în : 1) Rase de lapte; 2)...

  • Cresterea porcinelor

    Activitatea de crestere si ingrasare a porcilor se desfasoara in patru sectoare care sunt:

Articole ACEBOP

Login Form