Agricultorii romani asteapta cu interes solutiile ce urmeaza a fi luate ca urmare a Consiliului de ministri ai agriculturii din UE privind sprijinul pentru pierderile de venit cauzate de embargoul Rusiei asupra produselor agricole din UE

Consiliul de ministri ai agriculturii a discutat, la Bruxelles, evoluțiile pieței, inclusiv consecințele embargoului impus de Rusia produselor agricole din UE și a facut un bilanț cu privire la viitorul sectorului zahărului.

Reuniunea a avut loc ieri și a fost prezidată de ministrul agriculturii din Letonia, Janis DŪKLAVS.

Președinția a prezentat programul de lucru pentru cele șase luni și prioritățile sale în ceea ce privește problemele de agricultură și pescuit.

Sesiunea pescuit :  miniștrii au fost informati de către Consiliu cu privire la o propunere de regulament de stabilire a unui plan multianual pentru stocurile de cod, hering și șprot din Marea Baltică.  De asemenea, au fost informati cu privire la punerea în aplicare a obligației de debarcare.

 

În ceea ce privește agricultura, Consiliul a discutat evoluțiile pieței, inclusiv consecințele embargoului impus de Rusia produselor agricole din UE, și a facut un bilanț cu privire la viitorul sectorului zahărului.

În vederea structurării schimbului de opinii la al Consiliului, Președinția a dorit ca dezbaterea să se concentreze asupra următoarelor întrebări, ținând seama de durata interdicției si de impactul posibil al altor factori, precum și constrângerile bugetare:

• Considerați că măsurile luate până în prezent de UE au contribuit la atenuarea situației?

• Care  ar fi criteriile cantitative relevante pentru a califica situația de pe piață ca o situație de criză?

• În timp ce luați în considerare faptul că o mai bună evaluare a efectelor respective ale embargoul rus în sine și de alți factori posibili ar ajuta la o mai bună gestionare a  măsurilor, care ar fi prioritatea principală considerată pentru măsuri suplimentare?

În plus față de răspunsurile la chestionarul de mai sus, unele delegații au ridicat probleme specifice și impactul lor asupra sectorului agricol al UE, cum ar fi:

- APS pentru sectorul de carne de porc a UE,

- Condiții pentru  reluarea exporturilor UE de carne de porc în Rusia.

Anunțul unei posibile reluari a comerțului cu Rusia a provocat multe polemici. Sunt doar câteva state membre care doresc să păstreze o strategie armonizată a UE în ceea ce privește negocierea și comerțul. Comisarul UE pentru probleme sanitar-veterinare, Vytenis Andriukaitis, a fost prezent la reuniune.

 Sursa articolului : U.E.C.B.V.

 

 


Agromonitor

Facebook Like

Ultimele noutati

  • Bovine

    Principalele rase de bovine crescute in Romania Rasele de bovine se împart în : 1) Rase de lapte; 2)...

  • Cresterea porcinelor

    Activitatea de crestere si ingrasare a porcilor se desfasoara in patru sectoare care sunt:

Articole ACEBOP

Login Form