Noua clasificare a carcaselor de porci


| Porcine, Zootehnie | de

Etichete: carcase porci, clasificare carcase porci, crescatori de porci

controale-ansvsa

Ministerul Agriculturii a publicat proiectul hotărârii care aprobă Normele tehnice de clasificare a carcaselor de porci.

La data intrării în vigoare a actului normativ ba fi abrogat Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 457/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci, ordin care era în vigoare din iunie 2004.

Pentru toate carcasele de porci sacrificaţi în toate abatoarele se întocmesc obligatoriu rapoarte de clasificare, în care se înregistrează, conform SIGRAC, următoarele categorii de carcase:

a) C – carcase care se clasifică, pentru care se înregistrează greutatea, grosimea slăninii, grosimea muşchiului, conţinutul de carne macră estimat şi clasele de calitate. În această categorie sunt incluse carcasele de porci castraţi şi femele, cu greutatea caldă finală între 50 kg – 120 kg.
b) X – carcase care nu se clasifică, pentru care se înregistrează numai greutatea. În această categorie sunt incluse carcasele de vieri, vieruşi şi scroafe, cu greutatea caldă finală între 50 kg – 120 kg, precum şi toate carcasele cu greutatea caldă finală mai mare de 120 kg.
c) T – carcase care nu se clasifică, pentru care se înregistrează numai greutatea. În această categorie sunt incluse toate carcasele cu greutatea caldă finală mai mică de 50 kg.

Modul de realizare a carcasei prezentată standard:

a) înjunghierea şi sângerarea se fac în conformitate cu normele sanitare veterinare;
b) eviscerarea se face prin îndepărtarea organelor conţinute în cavitatea toracică şi abdominală: laringele, esofagul, traheea, plămânii, inima, osânza, splina, ficatul, pancreasul, rinichii, stomacul şi grăsimea din jurul epiplonului, intestinele şi grăsimea din jurul intestinelor, pilierii diafragmatici, diafragma;
c) limba se îndepărtează cu muşchii aferenţi, dar evitându-se o decupare excesivă;
d) vena jugulară, grăsimea adiacentă, ganglionii limfatici şi cheagurile de sânge se îndepărtează;
e) organele genitale se îndepărtează cu muşchii aferenţi, dar evitându-se o decupare excesivă;
f) rectul se îndepărtează cu muşchii aferenţi, dar evitându-se o decupare excesivă;
g) părul se îndepărtează, după opărire;
h) ongloanele se îndepărtează după opărire.


Agromonitor

Facebook Like

Ultimele noutati

  • Bovine

    Principalele rase de bovine crescute in Romania Rasele de bovine se împart în : 1) Rase de lapte; 2)...

  • Cresterea porcinelor

    Activitatea de crestere si ingrasare a porcilor se desfasoara in patru sectoare care sunt:

Articole ACEBOP

Login Form