Furajarea ovinelor în perioada pășunatului


| Ovine si caprine, Zootehnie | de

Etichete: cresterea ovinelor, furaje ovine, ratii furaje

În condițiile meteo din țara noastră, alimentația ovinelor caracteristică perioadei de pășunat se practică în intervalul aprilie – septembrie.

Stabulația în sezonul cald se realizează în padocuri acoperite sau în alte spații îngrădite și acoperite de umbrare.

Pe timp de vară, furajarea ovinelor se bazează pe masă verde administrată cosită la iesle, cantitatea ingerată fiind de 7 -10 Kg/zi la adulte, 3-4 kg la tineret peste şase luni şi 1-2 Kg/zi la miei.

Această variantă prezintă avantajul că se valorifică întreaga producţie de masă verde prin consumare mai puţin selectivă, creşte consumabilitatea plantelor la 80-85%, faţă de 70-75% în cazul în care ar fi păşunate şi preîntâmpină răspândirea bolilor parazitare şi infecto-contagioase.

Ovinele nu sunt pretenţioase, însă preferă anumite sortimente de nutreţuri şi chiar părţi din aceste. În exploatarea extensivă, în libertate, consumul de ierburi variază de la 5 la 80%.

Se mai adaugă în raţie nutreţuri concentrate şi supliment P.V.M. pentru echilibrarea proteino-minerală-vitaminică a raţiei.

Necesarul de săruri va fi asigurat prin bulgări pentru lins.

În cadrul acestui sistem se mai poate asigura furajarea folosindu-se amestecul unic pe bază de furaje fibroase 65% din care (50% fân şi 50% grosiere), siloz, masă verde, tocate 20% şi 15% ştiuleţi de porumb, totul tocat, omogenizat şi eventual umectat cu soluţie slabă de saramură sau melasă.


Agromonitor

Facebook Like

Ultimele noutati

  • Bovine

    Principalele rase de bovine crescute in Romania Rasele de bovine se împart în : 1) Rase de lapte; 2)...

  • Cresterea porcinelor

    Activitatea de crestere si ingrasare a porcilor se desfasoara in patru sectoare care sunt:

Articole ACEBOP

Login Form