CCIRO Italia, parteneriat cu asociația crescătorilor de bovine: «Vom relua exporturile spre Italia»

CCIRO Italia, parteneriat cu asociația crescătorilor de bovine: «Vom relua exporturile spre Italia»

 

CCIRO Italia contribuie la creșterea exporturilor românești spre Italia. În urma întânirii de marți, 29 septembrie de la Ministerul Agriculturii de la București, la care au participat reprezentanți ai crescătorilor români, ai importatorilor italieni și ai autorităților sanitar-veterinare din cele două țări, a fost convenit un parcurs eficient pentru carantinarea animalelor, în vederea reluării exporturilor. În acest sens, vor fi autorizate ferme de carantină pentru eliminarea suspiciunii de boala limbii albastre, din cauza căreia exporturile românești de animale vii au fost restricționate, încă din 2014.

Este incredibil că până în septembrie 2015 nu a fost autorizată încă nicio structură de carantină, pentru aplicarea articolelor 3 și 4 din Regulamentul CE 1266/2007 care prevăd modalitatea de depășire a restricțiilor în condițiile existenței suspiciunii de boala limbii albastre.

Întâlnirea din 29 septembrie, convocată de CCIRO Italia în colaborare cu Ministerul Agriculturii, a fost un mare pas înainte. După întâlnire, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine, care a participat la întâlnire, a anunțat că fermierii asociați vor urma imediat procedura de autorizare ca ferme de carantină, pentru a putea îndeplini cererile societăților interesate în achiziționarea de bovine de carne. Președintele Asociația Crescătorilor menționate, Ovidiu - Justin Paraschiv, a propus președintelui Camerei de Comerț și Industriei a României în Italia, Eugen Terteleac, un parteneriat pentru creșterea prezenței exportatorilor români de carne în Italia.

Delegația italiană s-a întâlnit și cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a promis tot sprijinul instituțional pentru reluarea exporturilor românești de animale către Italia.

Boala limbii albastre, depistată în multe localități din România, afectează în special ovinele, dar şi bovinele şi caprele. Din cauza acestei boli, exportul animalelor vii în Uniunea Europeană a fost restricţionat. Potrivit Regulamentului CE 1266/2007, exporturile de animale vii pot fi făcute dacă acestea stau în carantină un anumit interval de timp, după care sunt supuse testelor de boală, iar testele au rezultat negativ.

Camera de Comerț și Industrie a României in Italia (CCIRO Italia), înființată la Roma în 2013, are ca principale obiective dezvoltarea relațiilor economice între România și Italia, sprijinirea întreprinzătorilor români din Italia și a celor italieni care vor să investească în România, atragerea de investiții străine către economia românească, promovarea și îmbunătățirea imaginii României în străinătate.

 

Biroul de comunicare CCIRO Italia

 

 

 ACEBOP a participat la reuniunea Consiliului Director al Federatiei PRO AGRO din data de 16 septembrie 2015

- U.E. va aloca 12 milioane euro pentru sectorul zootehnic din Romania in vederea acoperirii pierderilor declansate de embargoul cu Rusia.

Pentru a atrage aceasta suma, fiecare sector va face propuneri care vor fi prezentate MADR- institutia care gestioneaza aceste fonduri.

- Stadiul demersurilor pentru acoperirea pierderilor de venit datorate secetei: pentru persoane fizice : 200 lei, pentru juridice 400 lei/ha. Pentru sectorul zootehnic : ACEBOP a propus sa se acopere pierderile de venit la porc si pasare pentru mortalitate si furaj. Presedintele PRO AGRO va sustine aceasta propunere astazi la intalnirea cu ministrul agriculturii.

- Introducerea schemelor de calitate si bunastare, activarea Masurii 14 pentru bunastarea animalelor : prioritati ale PRO AGRO, deocamdata nu au fost facute progrese.

-  Redobandirea calitatii de membru cu drepturi depline la COPA-COCEGA: dl. Dumitru si dl. Bercu vor fi prezenti la Praesidia PRO AGRO in 24 si 25 septembrie.

 Presedintele PRO AGRO a sustinut faptul ca va prezenta adevarul si va solicita intrarea PRO AGRO in COPA COCEGA dupa aparitia HG prin care plata cotizatiei va fi sustinuta din bugetul MADR. La intrare, Romania va beneficia de 12 voturi, la fel ca Polonia, Germania si Franta.

- Situatia financiara  a federatiei : cenzorul a prezentat cateva date din raportul pe 2013, din care rezulta ca sunt plati facute prin banca, dar multe nu sunt insotite de facturi. S-a dat termen dlui Bercu sa verifice documentele contabile- 1 luna, alaturi de cenzor.

 In fiecare zi de vineri a saptamanii va raporta catre toti membrii stadiul verificarilor. Presedintele a propus demararea unui audit financiar pe care il va acoperi la plata printr-o sponsorizare. Cenzorul a propus sa fie schimbata firma care asigura seviciile de contabilitate. Firma « Creative Corner » prin dl. Cozac a facut plangere penala dlui Jurconi pentru suma restanta la plata de 12000 euro.

 In acelasi timp, PRO AGRO  trebuie sa primeasca de la Fondul Mutual suma de 20512 lei. A fost transmisa situatia la zi a cotizatiilor. Au fost calculate trimestrial, ACEBOP : de achitat pana in 21 sept. 3000 lei.

- Pana la sfarsitul anului membrii PRO AGRO vor transmite strategiile de sector (porc,vita, pasare, cereale, vin, etc)  documente care vor fi prezentate public ca strategie centralizata  PRO AGRO.

- Se va transmite de catre secretariatul PRO AGRO legislatia referitoare la OIPA (org. interprofesionale agricole), in vederea revizuirii acesteia.

- Legea cooperativelor : in dezbatere publica pana in data de 20 sept. Saptamana urmatoare se incearca o intalnire cu ministrul agriculturii pentru prezentarea propunerilor de modificare.

Inafara discutiilor din Consiliul Director, au fost puse bazele unei colaborari pentru crearea “OIPA BOVINE”- membrii fondatori: ACEBOP si APAR. Va fi propusa spre aprobare presedintelui ACEBOP.

Din partea ACEBOP a participat  Mary-Eugenia Pană.

 

 


Compania „Ana si Cornel” a fost desemnata castigatoarea „Best Buy Award” la categoria producator de mezeluri de semidurata cu cel mai bun raport calitate-pret de pe piata romaneasca

 

Best Buy Award este un program de certificare initiat in 2010 in Elvetia, ce isi desfasoara activitatea in peste 25 de tari din intreaga lume, printre care se numara si Romania. Scopul acordarii acestor distinctii este gasirea produselor cu cel mai bun raport calitate-pret, cele care vin in beneficiul consumatorului.

Premiul este acordat sub forma unui certificat si a unei medalii, conform standardelor internationale impuse de ICERTIAS – International Certification Association. Medalia „Best Buy” reprezinta garantia faptului ca produsul a primit cele mai mari note din partea consumatorilor intr-un anumit segment.

 

Categoriile la care se acorda premiile fac parte dintr-o varietate de sectoare, de la segmentul economic, la cel cultural, sanatate, sport sau entertaiment reprezentand un indicator clar al preturilor convenabile si standardelor ridicate de calitate. Castigatorii sunt desemnati chiar de catre consumatori, acestia fiind cei mai in masura sa acorde calificative produselor existente pe piata.

Sondajul a fost efectuat recent, pe un esantion de 1.200 de respondenti, utilizatori de internet cu varsta minima de 15 ani, prin intermediul unui chestionar web cu ajutorul metodei CAWI-DEEPMA (Interviu Asistat de Computer prin Internet – Constientizare Profunda), potrivit revista-piata.ro


SUBVENTIA PE SUPRAFATA-2015

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat recent ca prima transa din subventia pe suprafata platita fermierilor pe 2015 ar putea fi achitata incepand cu data de 16 octombrie.

Seful MADR a subliniat ca institutia pe care o conduce face tot posibilul ca la data de 16 octombrie sa fie platit avansul pe suprafata care se cuvine din partea Comisiei Europene.

Agricultorii romani au primit anul trecut prima transa din subventia pe suprafata tot in luna octombrie.

Pana in prezent nu a fost stabilita valoarea exacta a subventiilor pe care le vor primi agricultorii romani pentru anul 2015, insa, conform unor declaratii mai vechi ale sefului APIA, Mihai Putintei, sumele pentru SAPS din acest an ar putea fi de 79 de euro pe hectar, plus plata pentru “pachetul de inverzire” in valoare de 30 de euro.


Export / Argentina / recunoastere clasificare OIE in directia ESB

 Argentina a publicat pe 22 iunie 2015 in Jurnalul său oficial, Rezoluția 238/2015, care modifica Rezoluția 238/2001.

Cele două rezoluții se referă la importurile de  animale vii și de material  seminal provenit de la acestea, la masurile luate de autoritatile veterinare argentiniene in directia reducerii   riscului de introducere a encefalopatiei spongiforme bovine (ESB) in  Argentina.

Rezoluția 238/2001, a prevăzut că toate loturile de produse alimentare importate destinate consumului uman sau animal provenind din țările menționate în Rezoluția SENASA  nr 42 din 12 ianuarie 2001 (Marea Britanie, Irlanda, Germania, Belgia, Danemarca, Spania, Franța, Țările de Jos , Liechtenstein, Luxemburg, Portugalia, Elveția, Austria, Rusia, Finlanda, Italia, Lituania, Oman, Polonia, Republica Cehă, Suedia), sa fie supuse prelevarii de probe si examen de laborator pentru identificarea speciei.

Rezultatul analizelor trebuia sa confirme ca produsele respective, cu exceptia laptelui de consum, nu contin proteine de rumegatoare.

Cu  Rezoluția 238/2015, se adoptă sistemul de clasificare a riscului de ESB al O.I.E., conform caruia tarile sunt   clasificate în trei categorii:

a) risc de ESB neglijabil;

b) risc de ESB controlat;

c) risc de ESB nedeterminat.

 

În plus, doar loturile de produse alimentare importate destinate consumului uman sau animal provenind din alte decât cele cu un statut de risc neglijabil țările  vor fi supuse eșantionării, înainte de distribuirea lor, pentru a identifica eventualele proteine de rumegătoare.

INFO P.A.C.:

Noile norme ale U.E. îmbunătățesc transparența în ceea ce privește utilizarea fondurilor UE în cadrul Politicii Agricole Comune ( PAC ).

A fost instituită o mai bună gestiune financiară a acestor fonduri prin consolidarea controlului public al sumelor respective. 
In același timp, a fost creat un echilibru între aceste obiective și dreptul beneficiarilor de a le fi respectată viața lor privată, în general, și protecția datelor cu caracter personal, în special (numele beneficiarului nu este facut public in proiectele care atrag sume mici). 
În conformitate cu articolul 61 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr 908/2014 privind
publicarea de praguri referitoare la schema pentru fermierii mici, sumele notificate de Statul Membru vor fi în conformitate cu al doilea paragraf al articolului 112 din Regulamentul (UE) nr ° 1306/2013; vor fi publicate pe site-ul conform articolului 62 alineatul (1) din prezentul regulament.

Decizia s tatelor Membre privind Regulamentul (EU) Nr. 639/2014, Articol 71 (Schema pentru Micii Fermieri): sume maxime pentru Statele Membre după cum urmează:
Bulgaria € 1.250, Germania € 1.250, Estonia € 1.250, Grecia € 1.250, Spania € 1.250, Croatia € 657 ,Italia € 1.250, Letonia € 500, Ungaria € 1.250, Malta € 1.250, Austria € 1.250, Polonia € 1.250, Portugalia € 500, Romania € 1.250, Slovenia € 1.050.

http://ec.europa.eu/agriculture/newsroom/207_en.htm 

UNDE PLECI TU PORCULE? SPRE MEXIC? SPRE U.E.?

Întrebare cu solicitare de răspuns scris E-007451/2015 către  Comisie - 130 –adresată de parlamentar, dl. Daniel Buda (PPE).

Subiect: România dorește ridicarea măsurilor de limitare a mișcărilor de porci vii către alte state membre.

Uniunea Europeană are o ocazie importantă  prin România in relaţia comercială pe sectorul de porc cu Mexic, ocazie pe care statele membre o aşteaptă de 12 ani.

 Mexic ar putea fi cel mai mare importatorde carne de porc  după China, în cazul în care embargoul rusesc nu este ridicat în acest an.

În urma auditului mexican din  luna iunie, în cazul în care rezultatele  raportului  vor fi favorabile, România consideră că nu există probleme care ar putea   interzice  exportul de  carne în Mexic. De  asemenea, trebuie să se aibe in vedere faptul că   nu au existat plângeri împotriva exporturilor  României de porcine - în ceea ce privește sănătatea  animalelor sau calitatea carcasei.

Ce alte măsuri ar trebui luate pentru ca, în cazul în care rezultatul auditului va fi  pozitiv, România să nu fie exclusă  de pe lista țărilor exportatoare?

Raspuns dat de domnul Andriukaitis în numele Comisiei:

Comisia Europeană, împreună cu statele membre, lucrează, dina nul  2013, la un proiect care ar putea duce  Mexicul  la recunoașterea  Uniunii Europene ca exportator cu drepturi depline.

Acest exercițiu nu include porcii vii.

Comisia și statele membre interesate în exportul către  Mexic au răspuns unui chestionar și au fost schimbate   informații cu autoritățile mexicane pentru a pregăti exercițiul de echivalență.

România a aderat la acest exercițiu  după  celelalte state membre și a completat  chestionarele mai târziu cu două săptămâni înainte de începerea auditului. Cu toate acestea, Comisia a insistat ca autoritățile mexicane să accepte  raspunsul la chestionar al  României.

 Mexicul  va lua o decizie în funcție de rezultatul acestor audituri. Comisia nu poate anticipa decizia care va fi  luată de către autoritățile mexicane.”

Raportul Mexicului pentru auditul realizat in Statele Membre va fi publicat la jumătatea lunii august.

 

Sursa : U.E.C.B.V.

Agromonitor

Facebook Like

Ultimele noutati

  • Bovine

    Principalele rase de bovine crescute in Romania Rasele de bovine se împart în : 1) Rase de lapte; 2)...

  • Cresterea porcinelor

    Activitatea de crestere si ingrasare a porcilor se desfasoara in patru sectoare care sunt:

Articole ACEBOP

Login Form